Два тижні до виборів: останні вісті з фронтів на Закарпатті

10
7

Карпатський центр полінгових досліджень обіцяє оприлюднити в день голосування результати екзит-пулу.

Поділитися інформацією з того приводу, що відбувається на політичному електоральному полі Закарпаття, ми попросили заступника директора Карпатського центру полінгових досліджень соціолога Наталію Дячун.

– Пані Наталіє, сьогодні останній день коли дозволено публікувати згідно з законом соціологічні дослідження, що у нас на «десерт»?

– Дозвольте зробити узагальнення від імені нашого центру, який найактивніше працював на цих виборах, до лав інтервюерів було залучено понад 80 соціологів, політологів усього Закарпаття, кипіла робота по обробці в SPSS анкет, ми зробили 4 соцпраймеріз, отримали замовлення від 7 всеукраїнських дослідницьких організацій та отримали право проводити екзіт-пул 28 жовтня, я вважаю це довіра якому в нашому краї ніхто не не може похвалитися. Окрім, того ми підтвердили своє реноме не «замовності» оскільки на відміну від деяких наших колег не згодилися на 33 «срібреники» від владних структур аби вводити в оману закарпатців, звичайно це призвело до того що на нас звели наклеп у своїх медіа невдахи-аутсайдери з «народної», та це було варто того щоб отримати соціологічне замовлення на екзіт-пул в Закарпатті від... штабу центрального партії регіонів.

Стосовно явки виборців в області, то явка очікується в межах до 64% виборців. Основні проблеми, які виділили респонденти в Закарпатті, це (у %):

Дороги і вулиці 47,5
Безробіття 15,7
Пенсії 5,0
Водопостачання і каналізація 4,3
Освітлення 3,4
Комунальні 3,2
Сміття 1,7
Медицина 1,4
Низький рівень життя 1,0
Соціальний захист 0,8
Дозвілля 0,8
Екологія 0,8
Газифікація 0,8
Садок 0,5
Нема транспорту 0,5
Школи 0,5
Культура 0,2

Гадаю що керівник облавтодору має піти якщо він поважає себе у відставку після виборів, тому що кількість незадоволених якістю доріг перейшла допустиму соціальну межу негативу до влади.

– А кому надають політичну перевагу виборці серед мажоритарників?

– Тут не секрет що за останній місяць, виборець лише утвердив свої переконання і політичні баталії велися лише за тих хто не визначився:

№ 68: лідер - Павло Чучка 26,8 %, друге місце - Ковач  14,6 %

№ 69: лідер - Віктор Балога 58,7 %, друге місце - Ленд'єл 9,1 %

№ 70: лідер - Олександр Кеменяш 38,2 %, друге місце - Ланьо 19,3 %

№ 71: лідер - Павло Балога 36,7 %, друге місце - Деркач 24 %

№ 72: лідер - Василь Петьовка 40,1 %, друге місце -  Шелевер 22,3 %

№ 73: лідер - Іван Балога 39,7 %, друге місце - Бушко 19,4 %

Звичайно що на результати вплине явка, велика – впливатиме на ріст опозиційних голосів, низька – на провладні. Але чотири з названих лідерів вже стовідсоткові народні депутати від Закарпаття і чи не вперше наш край матиме чисту закарпатську групу у парламенті, яка відстоюватиме не партійні інтереси, а саме регіональні, карпатські. Якщо дивитися на лідерів, то закарпатці чітко виказали свою не любов до залежних від партій кандидатів, домінантом для виборця є вирішення наших місцевих проблем, а не далеких – київських...

– Хотілося б дізнатися про уподобання серед політичних партій у закарпатських виборців!

– Зверніть увагу на лідерів партійних перегонів це та ж сама трійка що і в Україні, тут можливе суперництво лише «регіоналів» та «батьківщини» за 2 або 3 місця:

УДАР 29,3
Обєднана опозиція Батьківщина 21,3
Партія регіонів 18,9
Комуністична партія 4,0
Україна вперед 2,8
Свобода 2,8
Наша Україна 2,3
Партія пенсіонерів України 2,3
Партія зелених України ,9
Інша партія менше (1%) 3,9

Якщо придивитися то закарпатці відокремлюють партійні списки від мажоритарних кандидатів. Так наприклад лідер перегонів УДАР – взагалі не буде представлений мажоритарниками найвищий рейтинг у них серед мажоритарних кандидатів не сягає 4%, а «Батьківщина» матиме у воїх лава закарпатця Олександра Кеменяша, а у всіх інших «бютівців» показники максимально подолані на відмітці 5,4%.

- Хто ще із закарпатців потрапить до парламенту?

- Від партії регіонів це Сергій Мошак та Іштван Гайдош, також два депутати Пацкан і Ябрик від УДАРу, від «Батьківщини» - Лунченко.

- Ваші прогнози на післявиборчий період, чи відбудеться кадрова зміна керівництва регіону?

-  Однозначно, можете навіть не сумніватися. Основні зміни завершаться після парламентських баталій по формуванню фракцій, обрання спікера, прийняття бюджету – тому все після різдвяно-новорічних свят, у лютому 2013 року. Ми побачимо, очевидно нового губернатора, нового керівника штабу партї регіонів, нових заступників, а ще до того нового голову обласної ради і керівництво силових структур регіону.

- А як на вашу думку будуть поводити себе закарпатські нардепи в новообраному парламенті?

- Головне завдання в парламенті буде підготовка до президентських виборів тому тушок буде не багато протягом перших двох років. Гадаю що першими падуть «ударовці», оскільки серед них найбільше бізнесменів яким всерівно майбутнє країни головне бізнес тепер і зараз, а за ними «бютівці» серед яких багато знайомих прізвищ, водночас всім їм не дасть спати «Свобода», як головний політичний контролер за «тушками». Хочу відмітити, що зявиться нова фракція «президентська» до якої увійдуть не всі представники партії регіонів і у мене є всі сподівання на появи депутатської групи «Закарпаття».

- Дякуємо пані Наталія за співпрацю з нами протягом всіх передвиборчих перегонів.

- Сподіваюся зустрінемося під час екзіт-пулу.

Коментарі

А
Антон

Знову ж таки тут мова йде по політичні настрої а це цифра - притягнута за вуха і аж ніяк не стосується нормальних статистичних даних. Про це вже неодноразово говорили і на тиса-1 і на першому кабельному. Політичні настрої залежать від настрою політичного оглядача котрий їх робить

М
Михайло

Опять липу підсунули. Боже чи наступить колись такий день, що соц.опитування із різних боків будуть розходитися на 2, на 3, ну добре на 5 відсотків. Але не на 20% Це ж явна маніпуляція

Н
небайдужий

Це ненароком не той Карпатський центр полінгових досліджень, який минулого разу оприлюднив результати по 8 000 тис. опитаних у Закарпатті ?))) Щось підозрілою виходить статистика, у якій завжди виграють Балоги і Чучка, а Центр Разумкова давав інші дані. Дячун, яка минулого року закінчила УжНУ хоче мабуть добре просто заробити на цих виборах.

ЙЯ
Йсе Я!

Люди! Не голосуйте за ПРоклятих!

МС
Микола Староста(Жалива)

Ніхто і не сумнівався у таких результатах,під замовлення. Цікаво, а пані Наталія і Президента України "досліджувала", що знає які кадрові зміни він зробить... смішно, правда.

В
Виноградів

Ні одного голоса ригоАНАЛам!

К
Кароліна

Якби слова пані Наталії справдилися стосовно, що наш край буде мати чисту закарпатську групу у парламенті.Цим самим Закарпаття доведе,що це той регіон, яким не так просто маніпулювати і управляти в ручному режимі.Хоча буде дуже важко.Але тим не менше мешканці Закрпаття зайвий раз доведуть, що вони є повноправними громадянами України, у яких просто так не відберуть право голосу на виборах у парламент .

Читайте також