Експерти: Ринок нерухомості в Україні стабілізується у 2012 році

4
0

Спілка спеціалістів з нерухомості України (ССНУ) прогнозує, що ринок житлової нерухомості стабілізується в січні-червні 2012 року. Про це на прес-конференції в прес-центрі Українських Новин сказав президент спілки Олександр Рубанов.

"За моїми оцінками, ринок житлової нерухомості стабілізується не раніше, ніж через 1,5-2 року", - сказав він.

Він нагадав, що раніше ССНУ прогнозувала пожвавлення ринку восени 2010 року.

"Я змушений відмовитися від цих прогнозів, тому що те, що робиться зараз нібито для стабілізації ринку нерухомості, входить у суперечність із логікою реального розвитку", - додав Рубанов.

Також він зазначив, що на пожвавлення ринку житлової нерухомості може позитивно вплинути поновлення іпотечного кредитування.

Зі слів Рубанова, поки прогнозується, що це може трапитися не раніше 2-го півріччя 2012.

Водночас голова комітету аналітики спілки Всеволод Жоголєв зазначив, що на ринку житлової нерухомості можливе досягнення цінового мінімуму, який спостерігався в березні 2009 року.

"На сьогодні ми бачимо падіння цінового очікування - 1,2% на місяць. Таким темпом через півроку ми досягнемо того мінімуму, який спостерігався в березні 2009 року", - сказав він.

Водночас Жоголєв зазначив, що на ринку можуть бути сплески активності, а також вплив макроекономічних факторів, які складно спрогнозувати.

"Якщо ситуація буде от така, яка вона зараз є, буде таке уторговування, і може бути, якщо не буде підвищення макроекономічного, ми досягнемо цього мінімуму до осені", - зазначив Жоголєв.

Водночас, з його слів, на сьогодні будівельні компанії зацікавлені в реалізації будівельних проектів, які дозволяють запропонувати клієнтам квартири в найближчому пригороді Києва за ціною на рівні 600-700 доларів/кв. метр.

За прогнозами Жоголєва, це може привести до ще більш істотного зниження цін на житлову нерухомість.

Як повідомляло агентство, Спілка фахівців з нерухомості прогнозує коректування цін на вторинному ринку житлової нерухомості Києва в межах 10-15% як у бік зниження, так і у бік збільшення протягом 2010 року.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також