Фестиваль Льодової скульптури у Черкасах (ФОТОРЕПОРТАЖ)

38
3

Уже рівно тиждень у Черкасах проходить третій міський фестиваль льодової скульптури "Крижталь", головними героями якого стали персонажі творів Миколи Гоголя.

Галерея крижаних статуй представлена у сквері за обласною радою. Серед експонатів - висічені з криги гоголівські персонажі з "Вечорів на хуторі біля Диканьки", "Сорочинського ярмарку" та "Вія", а також інші новорічні герої, в тому числі символ 2010 року - тигр.

Для малят створили спеціальну ігрову зону з льодового лабіринту, гори і стіни для гри у сніжки. Участь у фестивалі беруть вісім майстрів льодової справи з України й Польщі, які висікатимуть конкурсні роботи протягом трьох днів. Відкриття заходу супроводжувалося театральним дійством, на якому гостей розважали костюмовані персонажі гоголівських творів: Вакула, Чорт та Оксана. А також відвідувачі змогли насолодитися яскравим феєрверком.

Загалом протягом фестивалю черкасці зможуть побачити близько півсотні крижаних фігур. На їх виготовлення, за словами міського голови Сергія Одарича, пішло до 30 тон спеціальної штучної криги, що може не танути при температурі до + 10.

Цього року організатори спеціально «розтягнули» фестиваль на кілька етапів.

– Попередні два роки ми розпочинали все відразу. Цього року конкурсна частина розпочнеться трохи пізніше, ніж сам фестиваль. Це зроблено для того, щоб люди могли кожного дня приходити і бачити щось нове, – сказав на відкритті фестивалю Сергій Одарич.

Сергій Олегович також відзначив, що змінилася, а саме покращилася, культура людей, що відвідують фестиваль. Раніше траплялися випадки, коли скульптури ламали, цупили. Торік двох таких вандалів засудили до виправних робіт.

– Ставлення людей змінюється. Якщо раніше відвідувачі дозволяли собі обнімати скульптури, притулятися до них, то з кожним роком люди уважніше ставляться до експонатів, - вважає мер.

У неділю, 17 січня, відбулось підбиття підсумків конкурсу на кращу крижану скульптуру, який проходив у рамках третього міського фестивалю льодової скульптури «КриЖталь-2010».

Із восьми конкурсних робіт кращою було визнано скульптуру колоритного Дяка – персонажа одного з улюблених творів Гоголя, — яку втілив у кризі митець зі Львову Андрій Дацко, (автор чисельних пам’ятників у Чехії та на Львівщині, учасник фестивалю «Живий камінь-2008»). А от друге та третє місця посіли, відповідно, скульптури «Ревізора» Сергія Олешка з Полтави (члена національної спілки художників України, автора пам’ятників в Україні, Польщі та Бельгії) та містичної панночки з «Вія», яку виконала гостя з Польщі Анна Расінська – володарка другого місця на міському фестивалі «Живий камінь-2009».

Закарпаттю про подібні дійства можна лише мріяти - а все через погоду. Хоча, натомість, у день старту фестивалю льодових скульптур у Черкасах, у Мукачеві розпочався триденний винний фестиваль "Червене вино". Детальніше про нього читайте тут:

Винна феєрія у місті над Латорицею. Частина І (фоторепортаж)

Винна феєрія у місті над Латорицею. Частина ІІ: операція "Бичок" (фоторепортаж)

Винна феєрія у місті над Латорицею. Частина ІІІ (фоторепортаж)

 

фото Анни Тарасової

Коментарі

С
Сергій

Закарпатці, приїздіть до нас наступного року і вино привозьте!

О
Олекса

Сподіваюсь, мій коментар прочитає хтось, хто займається організацією цього діла. Візьміть, будь-ласка до уваги. Скульпторів, думаю у нас вистачає в Закарпатті. Це і для фестивалю плюс і для скульпторів - реклама.

О
Олекса

Ляпота. Ще такого не бачив. Круто. Є ідея. На наступний рік до фестивалю вина приурочити і виставку льодових скульптур. Зробити її наприклад в депеш парку, або в парку Горького. Фестиваль класний зробили, масовий. Тепер розвивати треба

Читайте також