Як доглядати за ювелірними прикрасами: поради експертів

75

Коштовності – не тільки частина персонального стилю, а й спосіб продемонструвати тонкий смак та особливий статус власника.

Чарівні металеві переливи надають образам розкішності та перетворюються на особистий символ успіху. Але з часом прикраси можуть тьмяніти та втрачати бездоганний зовнішній вигляд. Навіть високоякісіні ювелірні прикраси з благородних металів високої проби: https://stolychnashop.com.ua/ua/yuvelirnye-ukrasheniya/ потребують дбайливого ставлення. Правильний підхід до носіння, збереження та очищення – це гарантія тривалого привабливого сяйва.

Догляд за ювелірними прикрасами: основні правила та рекомендації

Довговічність та яскравість ювелірних виробів напряму залежать від правильного догляду за ними протягом усього часу носіння. Наприклад, важливо уникати пошкоджень прикрас механічним та хімічним способами. Це стосується зокрема контактів з водою протягом тривалого часу, оскільки це може спричиняти окислення металів, тобто потемніння та втрату блиску. Також вода може пошкоджувати вставки, зокрема такі пористі як перли, бірюза та опал. Висока вологість може викликати потьмяніння та розтріскування їх поверхні. Тому рекомендація така: знімайте ювелірні вироби перед миттям рук, прийняттям душу або ванни, плаванням у басейні або відкритих водних джерелах. Зберігати ювелірні вироби важливо і подалі від прямого сонячного світла та тепла від обігрівачів, оскільки це може деформувати благородний метал.

Також необхідно тримати прикраси якнайдалі від хімічних речовин. Це стосується як побутової хімії, так й косметики та парфюмерії. Деякі хімічні речовини можуть спричиняти корозію (хлор), змінювати колір каменів та металів (луги та кислоти), руйнувати вставки (кислоти). Зберігайте коштовності у сухому та прохолодному місці окремо від інших предметів, щоб уникнути подряпин. Рекомендується використовувати для цього м’які мішечки з тканини чи скриньках зі спеціальною обивкою.

Різноманіття методів: як правильно доглядати за прикрасами з різних матеріалів

Будьте обережні при носінні ювелірних виробів, щоб уникнути ударів та подряпин. Знімайте прикраси перед фізичною активністю, сном, косметичними та гігієнічними процедурами. Старайтесь берегти коштовності від падіння на тверді поверхні. Також важливо регулярно очищувати ювелірні вироби, щоб на них не збиралися бруд, пил та жир під час носіння.

Як очищувати ювелірні вироби з різних металів:

  1. Золото. Класичний благородний метал є довговічним та стійким до корозії та окислення. Золото не викликає алергічних реакцій та підходить для щоденного носіння. Золоті вироби можна чистити м’якою тканиною (наприклад, мікрофіброю) або спеціальною серветкою для ювелірних виробів. Для глибшого очищення можна використовувати теплий мильний розчин.
  2. Срібло. Срібні прикраси є більш доступними, ніж золоті. Вони мають ніжний світлий блиск, який теж зберігається протягом тривалого часу. Але срібло природно схильне до окислення та потемніння під впливом повітря та вологи, тому потребує регулярного чищення. Для цього можна використовувати м’яку тканину у поєднанні з розчином соди та води. Або можна придбати спеціальні засоби для очищення срібних прикрас.

Коштовне каміння також потребує особливого підходу до догляду. Зазвичай спеціалісти не рекомендують самостійно очищувати вставки, особливо якщо це потребує тертя. Легкі забруднення можна змивати чистою проточною водою, а для глибоких варто звертатися до ювелірів. Треба розуміти, що різне каміння має різні характеристики, зокрема твердість, пористість, хімічний склад, походження та метод облагородження. Усе це впливатиме на вибір методів та засобів для очищення, тому потребує особливих навичок та знань.

Як зберегти ювелірні прикраси в ідеальному стані: вплив догляду на довговічність

Рекомендується віддавати коштовності на професійне чищення до ювелірних салонів з частотою приблизно раз на рік. Це варто робити навіть у тому випадку, коли ви не бачите очевидних забруднень чи пошкоджень. Професійна процедура передбачає глибоке та комплексне очищення металу та каміння, а також полірування поверхні, що дозволяє повернути яскравий блиск нової прикраси. Також ювелір огляне стан ювелірного виробу, щоб перевірити місця з’єднання рухомих деталей та вчасно виявити пошкодження.

Регулярне чищення та професійний догляд допоможуть зберегти ваші коштовності в ідеальному стані на довгі роки. Уважний підхід до носіння, збереження та очищення прикрас стане запорукою їхньої довговічності та краси.

На правах реклами

Коментарі

Читайте також