Як вберегтися від спеки

13
0

Поради медиків

Поки офіційна статистика не вказує збільшення викликів "швидкої" з приводу інфарктів і інсультів. Медики вважають, що це пов’язано з виїздом на відпочинок багатьох людей, особливо поважного віку. В столиці Росії ж ситуація виглядає набагато гірше: число звернень за екстреною меддопомогою у період спеки збільшилось на 20%. Але зберегти хороше самопочуття можна за будь-якої погоди. Рекомендації не складні, хоча декому доведеться відмовитися від старих звичок.

Передусім, необхідно відмовитися від міцних спиртних напоїв, оскільки алкоголь збільшує тепловіддачу організму і провокує перегрів. Між іншим, навіть пиво в спеку, якщо споживати його потроху і щодня, призводить через кілька місяців до алкоголізму. Лікарі зазвичай радять пити у спекотні дні не менше двох літрів рідини, але при сильному потовиділенні норму можна трохи збільшити, в розумних межах. Навіть сердечникам, яким не рекомендується пити більше півтора літра рідини на день, можна збільшити її кількість ще на стакан.

Вгамувати спрагу солодкими газованими колами неможливо - ці напої створені не для вгамування, а для збільшення спраги і купівлі нового напою. Якщо прочитати надруковані дрібними літерами відомості про склад напою на стандартній 330-грамової пляшці будь-якої коли, то можна з величезним подивом помітити, що у такій пляшці міститься 7 і більше (!) грудочок цукру. Легко перевірити: грудка цукру важить 5,5 грама, а всі вказані на етикетці вуглеводи - це чиста сахароза. Набагато краще пити підсолену чи підкислену воду: на півлітра води - солі на кінчику ножа, чайну ложку лимонного соку чи столову ложку сухого білого вина (не більше!).

Найкращим засобом для боротьби зі спекою звичайно вважають річку чи озерце. Але і під час купання потрібно дотримуватися обережності. Перегрівшись на сонці і після цього різко занурившись у воду, можна спровокувати спазм судин серця. Якщо вже дуже хочеться купатися, необхідно перед цим остудитись в тіньочку. Взагалі всі контрастні процедури - обливання чи обтирання після перегріву холодною водою, підйом надмірної ваги і т.п. - можуть мати сумні наслідки. Тому тим, хто страждає серцево-судинними хворобами, необхідно мати при собі нітрогліцерин.

Ну а якщо зло стало не вам, а сусіду на пляжі? Якщо в нього немає гострої болі за грудиною - можна допомогти, зробивши штучне дихання і непрямий масаж серця. Якщо болить - терміново потрібно дати йому нітрогліцерин і викликати лікаря. Якщо немає ні того, ні іншого, спазм судин можна, звісно, зняти великою дозою алкоголю, але це ризиковано.

В якійсь мірі замінити водні процедури допоможе мокра косинка на голову чи мокра простирадло на плечі, область серця, пахви. По мере висихання її можна знову намочити в холодній воді і вижати. Але тоді вже слідкуйте, щоб не було протягів, інакше застуда неминуча.

Сильна спека, особливо у поєднанні з перевтомою, впливає на імунну систему, послабляє організм. Не загорайте під прямими променями сонця, загар у тіні нічим не гірший. Особливо швидко перегріваються на сонці малюки, не давайте їм гуляти без головного убору, бережіть шкіру від опіків.

ЦП ГУ МНС України в Закарпатській області за матеріалами Наука.ru

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також