Із пішохідного центру Мукачева водії зробили собі стоянку (ФОТО)

29
3

Сьогоднішній центр міста над Латорицею назвати пішохідною зоною язик не повертається: куди не глянь – автівки. І це попри те, що на вулицях Миру й Пушкіна стоять заборонні знаки. Про те, що транспорт заважає пішоходам й аж ніяк не сприяє туристичній привабливості Мукачева, годі й говорити.

Правила дорожнього руху дозволяють в’їжджати у пішохідну зону лише у двох випадках: коли людина поряд живе або в цьому є виробнича потреба. Дивлячись на припарковані у центрі Мукачеві легкові авто, не віриться, що всі їх водії тут або живуть, або працюють. Натомість очевидно інше – власникам автомобілів просто ліньки залишити свого залізного коня десь за межами центру й дістатися вулиці Федорова, Миру чи Пушкіна вже пішки.

І тут виникає питання вже до працівників ДАІ: чому інспектори не штрафують затятих порушників правил дорожнього руху? На жаль, узяти коментар з цього приводу в начальника відділення ДАІ Мукачівського МВ УМВС в Закарпатській області не вдалося – його телефон не відповідав, а на відправлене факсом прохання зв’язатися з журналістом ніхто так і не відповів.

Натомість у мукачівській ме­рії поінформували: проблему засилля транспорту в центральній частині міста найближчим часом планують вирішити з допомогою шлагбаумів – в’їзд просто перекриють. До слова, саме так подіб­ну проблему кілька років тому вирішили в Ужгороді: тут автівки до центру тепер не можуть заїхати через фізичну перешкоду. На жаль, доки українські водії самі не зрозуміють, де можна їздити, а де ні, вулиці доводиться перекривати.

Разом із тим не секрет, що кількість машин постійно зростає, а стоянок для них дедалі менше й менше. Саме тому автомобілі щораз частіше можна побачити на клумбах, тротуарах, спортивних майданчиках тощо. А й справді, куди подіти авто, якщо в центральній частині місця для нього немає? У кожному населеному пункті кра­їни відповідь на це питання, мабуть, треба шукати індивідуально. Щодо міста над Латорицею, то тут вихід із проблеми є: машини готовий розмістити в себе семирівневий паркінг торгово-розважального центру «Щодня», що на вулиці Возз’єднання.

«Наша стоянка розрахована на 260 автомобілів, – розповідає директор ТРК «Щодня» Іван Сенько. – Один рівень у нас під землею, 6 – над. Тут є спеціально відведені місця і для легковиків, і для джипів, і для мікроавтобусів. Та навіть автобусів. Машини весь час під пильним відеонаглядом та охороною».

За словами пана Сенька, одним із завдань стоянкового комплексу є саме розвантаження центральних вулиць Мукачева від машин. Директор ТРК «Щодня» наголошує: паркінг цілодобово працює не лише для клієнтів торгово-розважального комплексу, а й для всіх водіїв. Ціна години – 2 гривні, а кожна наступна – 35 копійок. «Це єдина на Закарпатті парковка такого рівня, – зазначає Іван Сенько. – Хотілося б, щоб їх було побільше: адже саме такі стоянки розвиватимуть культуру паркування. У Мукачеві вже є коло водіїв, котрі, їдучи до центру на роботу чи відпочинок, залишають свою автівку в нас. Та поки що із семи рівнів стабільно заповнені лише два».

Користь новий паркінг уже приніс: після його відкриття в Мукачеві від машин більш-менш розвантажена вулиця Возз’єднання. Можливо, коли заїзд на пішохідні вулиці Пушкіна, Миру та Федорова перекриють, водії таки скористаються цивілізованими умовами паркування й залишатимуть свої автівки тут – у місці, де ті точно не заважатимуть перехожим.

Коментарі

А
Андрей

"Ціна години – 2 гривні, а кожна наступна – 35 копійок." а реально цена одного часа 2 гривни, а каждые последующие 10 минут по 35 коп. в итоге стоянка на целый день выходит 16,7грн. так что проще припарковаться в центре бесплатно и близко к месту работы

А
Аджарт

У щодня 7 этажная? парковка?

7
777

а куда "ГАИ" смотрит и другие чиновники ?

Читайте також