Кабмін «зарубав» наш ліс

9
0

Постановою уряду заборонено заготовляти бук улітку

      22 жовтня Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 929 «Про затвердження Правил рубок головного користування в гірських лісах Карпат», якою забороняються рубки в експлуатаційних букових лісах з 1 травня до 30 вересня.

       На думку керівника головного управління економіки ОДА Віктора Погорєлова, цим свідомо закладається механізм скорочення робочих місць у лісовому, деревообробному та меблевому секторах економіки, погіршення фінансового стану підприємств, а відтак і недоотримання коштів у місцеві та державний бюджет. Без роботи залишаться люди й у без того найбільш проблем­них гірських районах нашої та сусідніх областей.

        До того ж це нововведення з огляду на рубки у визначених розрахунковою лісосікою річних обсягах не вплине на екологічну ситуацію, незалежно якої пори року вони проводяться. Шкода гірським екосистемам від лісозаготівель завдається не самими рубками, а транспортуванням заготовленої деревини із місць вирубування, адже найчастіше їх волочать важкими гусеничними тракторами, що викликає ерозію та змивання ґрунту, виникнення селевих потоків і зсувів.

       На законодавчому рівні питання дотримання природозбережних вимог при рубанні лісів уже врегульовано ст. 9 Закону України «Про мораторій на проведення суцільних рубок на гірських схилах у ялицево-букових лісах Карпатського регіону». До того ж закон передбачає ощадно для довкілля вирубувати ліси завжди, а не в окремі пори року.

       З огляду на заборону протягом п’яти місяців рубати бук (як зазначено у п.11 Правил), заготовити необхідну кількість деревини за решту року державним лісогосподарським підприємствам не до снаги, адже необхідно майже удвічі збільшити число лісозаготівельної техніки. Це вимагає комплексу підготовчих робіт із акумулювання фінансових ресурсів, часу на пошук і виготовлення нових екологоощадних технологій, які в Україні не виробляються, а постанова вводиться в дію вже з 1 січня 2009 року. Запровадження  Правил призведе до зменшення  обся­гів заготівель букової деревини на 102,5 тис. куб. м. А в період з 1 травня до 30 вересня її взагалі не буде на ринку. Відтак 11 з 18 державних лісових підприємств недоотримають щонайменше 19,6 млн грн від реалізації продукції. А це – недонадходження ПДВ на суму 3,3 млн грн, недонарахування коштів до всіх соціальних фондів – 3,3 млн грн, з них до Пенсійного фонду – близько 3 млн грн, прибуткового податку з громадян – 1,4 млн грн, лісового доходу на суму 2,6 млн гривень. Також за прогнозами не вистачить близько 9 млн грн на зарплату працівникам лісового господарства Закарпаття, які займаються, зокрема й лісовідновленням. Не обійде лихо й деревообробні підприємства, які провадять поглиблену переробку букової сировини і де працює понад 10 тисяч людей із середньомісячною зарплатою 1500–2000 гривень. А у них, як відомо, сім’ї... Річний обсяг виготовленої продукції  лише лісопереробних підприємств, які звітуються щомісяця, в нашій області становить 435 млн грн, їх обсяг плате­жів до бюджетів і фондів – понад 50 млн грн. Закарпатські деревообробники до 98 % продукції експортують майже в 30 країн світу. Договори з іноземними партнерами підписувалися на підставі чинних правил заготівлі, згідно з якими бук заготовляють цілий рік. І для безперебійного виробництва під­приємства потребують близько 350 тис.  м3 букової сировини в рік.

       Якщо підсумувати, то запровадження нових Правил рубок головного користування в гірських лісах Карпат неминуче призведе до втрати нашими під­приємствами позицій на ринках, реінвестицій у деревообробному та меблевому секторах промисловості, до повної зупинки окремих підприємств, різкого спаду темпів випуску деревообробної продукції (більш ніж на 60 %), зменшення числа робочих місць (до 5 тис.), надходжень валютного виторгу (близько 45 млн дол.), платежів до бюджетів та фондів на 65,6 млн грн, у тому числі до Пенсійного фонду – більш ніж на 25 млн гривень.

        Обласна влада з приводу «ноу-хау» Кабміну звернулася до урядовців і Президента. Адже нещодавно лісову галузь Карпатського регіону вже намагалися знищити введенням особливих аукціонів у столиці держави. Тепер же – а особливо актуально, що це робиться у час фінансово-економічної кризи – мабуть, вирішили таки домогтися свого. Цікаво, на чию користь тоді діє україн­ський уряд? Адже будь-яку порожню нішу на ринку одразу готові заповнити виробники Китаю та Малайзії...

Лариса ПОДОЛЯК

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також