Каву можна буде замовити і угорською: Не слід лякатися мовного закону

4
4

Угорську нацменшину на Закарпатті налякали публікації у ЗМІ, де цитувалися слова Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя.

А саме повідомлення про те, що в Україні з 16 січня 2021 року сфера обслуговування має повністю перейти на українську мову. А ті, хто цього не здійснить нібито будуть оштрафовані.

Ректор Закарпатського угорського інституту Іштван Черничко, професор лінгвістики, розповів виданню Karpatalja.ma, що насправді лякатися змін не потрібно.

"Уповноважений з питань захисту державної мови Тарас Кремінь на своїй сторінці у Facebook у своїх заявах постійно наголошує, що з 16 січня мовою всіх служб в Україні буде виключно державна мова. Однак насправді це не так. У цій статті також є другий абзац про тих клієнтів, які бажають користуватися послугами іншою мовою, і постачальник послуг може це зробити.

Тобто, безсумнівним фактом є те, що після 16 січня 2021 року кожен постачальник послуг на території України зобов’язаний забезпечити, щоб, якщо до нього звертаються українською мовою та очікують надання послуги українською мовою, він повинен це зробити.

За бажанням клієнта або покупця, послуга може бути надана будь-якою мовою, прийнятною для обох сторін, а не лише українською. Тож якщо хлопець чи дівчина заходять до перукарні та просять зробити їм стрижку угорською мовою, перукар може спілкуватися зі своїм гостем угорською мовою. Ви маєте на це право, ніхто не може накласти за це покарання чи інші санкції", - розповів Іштван Черничко.

Також він нагадав, що всі можливі штрафні санкції за порушення будуть запроваджені лише з 16 липня 2022 року.

За словами Іштвана Черничка, лякатися нового закону не потрібно, слід просто знати про свої права. Він також зазначив, що представники влади також можуть використовувати іншу мову, окрім державної якщо в цьому виникне потреба.

Стаття 12 Закону про державну мову стверджує, що робочою мовою органів державної влади та місцевого самоврядування є державна мова, але також зазначено, що якщо використовується інша мова, необхідно забезпечити переклад українською мовою.

Іштван Черничко підкреслює, що Закон України зобов'язує представників представників влади публікувати свої рішення українською мовою, але ніщо не заважає публікувати їх, наприклад, у перекладі угорською мовою.

"Також ніщо не забороняє депутату спілкуватися угорською зі своїми виборцями, мешканцями регіону, людьми, яким він зобов'язаний своїм мандатом і з податків яких утримується ця територія", - зазначив Черничко.

Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Я
Я

Ще все "очікує модерацію"! Ще все вигадують правила, та мову!!!

Z
Zoltan

Вот видите, как хорошо, что в Украине русинский считается диалектом украинской мовы. Иначе всякие ограничения сейчас распространили бы и на этот уникальый язык...

И
игорь

Очікує модерацію

И
игорь

а на русском говорить моожно? или только мадьярам рагули разрешают

Читайте також