Хімії на Закарпатті поменшало на 54 тонни

19
0

Із Кольчина отруту повезли до Швеції

У  вівторок, 15 грудня, у Кольчині, що під Мукачевом, працівники ТОВ «НВТ Динаміка» завантажили в автокаміони близько 54 тонни отрутохімікатів. Екологічно небезпечний вантаж попрямує на утилізацію до спеціалізованого заводу в Швеції.

Як розповів «Замкові» начальник Держуправління охорони навколишнього природного середовища в нашій області Андрій Погорєлов, весь цей страшний непотріб бригади ТОВ «НВТ Динаміка» зібрали в Мукачівському, Берегівському, Свалявському та Виноградівському районах. Хімія дісталася нам у спадок від радянських колгоспів та радгоспів. На їхніх складах досі перебували пестициди, термін використання яких минув бозна-коли. Тож ці хімічні засоби захисту рослин (ХЗЗР) давно стали справжньою загрозою для довкілля.

«На початку року на території Закарпаття перебували 353 тонни непридатних ХЗЗР, – каже Андрій Погорєлов. – Обласна рада на пропозицію нашого управління виділила мільйон гривень із обласного фонду охорони навколишнього середовища на утилізацію отрути. Знищення однієї тонни хімікатів сьогодні обходиться у 20 тисяч гривень».

Нині на Закарпатті залишається ще 300 тонн небезпечних речовин. Майже 50 із них ТОВ «НВТ Динаміка» коштом Мінприроди має до кінця року додатково відтранспортувати з Мукачівщини.

З Кольчина, на відміну від Худльова Ужгородського району, непотріб вивезли без ексцесів. В Худльові ж, нагадаємо, під час такого ж сортування пестицидів, злі язики пустили чутку, що насправді їх залишать у селі назавжди. Відтак екологам довелося втихомирювати паніку серед місцевих жителів.

Село Станово на Мукачівщині – одне із тих, якому пощастило нарешті позбутися всієї отрути. «Ці пестициди з’явилися в нас ще до 1990 року, – пригадує сільський голова Іван Лазар. – З часом склади стали непридатними для їх зберігання, тож хімікати перетворилися на справжнє екологічне лихо. Їх не було кому зберігати, охороняти. І ось, нарешті, можемо вільно дихнути – пестициди від нас забрали».

«Вивезення хімікатів стало приємним подарунком моїм землякам до Нового року, – ділиться радістю депутат Кольчинської сільради Павло Порохнавець. – У нас їх було 200 бочок, і люди дуже хвилювалися через це. Тепер можемо сказати односельцям, що все гаразд».

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також