Крадуть менше, але ще крадуть

7
0

Обсяги самовільних рубок з року в рік зменшуються

Закарпаття за обсягами самовільних незаконних рубок лісу займає одне з перших місць в Україні. Але з кожним роком незаконно рубають все менше, -- про це повідомив на брифінгу начальник Закарпатського управління лісового господарства Валерій Мурга.

Якщо у 2002 році обсяги самовільних рубок сягали 12 тис. куб.м деревини, у 2003—17, то з 2004 пішов спад – 7,4 тис. куб.м, у 2005 – 5,2, у 2006 – 4,8, і навіть за результатами першого кварталу цього року очевидне поліпшення ситуації – 500 куб.м, що менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Таку динаміку Мурга пояснює, з одного боку, посиленням дій правоохоронців, з іншого – економічними чинниками: для експорту деревини потрібен сертифікат походження. Проте сприяє незаконним рубкам те, що навіть коли виноситься рішення суду з вимогою відшкодувати нанесені збитки, реально воно не виконується.

За словами Мурги, лісники часто самі приховують факти самовільних рубок. Тому обласне управління лісового господарства направляє на місця своїх представників з перевірками. Завдяки цьому торік виявило на 1,5 тис. куб. м більше самовільно вирубаної деревини, ніж це показали лісники з місць. За цими перевірками було порушено 4 кримінальні справи.

Торік несанкціонованими рубками державі нанесено збитки на 2 млн. 125 тис. грн.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також