Міжнародна конференція в Ужгороді відкрила

8
0

нові можливості транскордонного співробітництва

В Ужгороді відбулася міжнародна конференція «Україна у сучасному вимірі. Нові можливості для регіонів». Її організатори – Інститут політичної освіти (м. Київ), Комітет ВРУ з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, Комітет ВРУ з питань Європейської інтеграції, Фонд Едуардо Фрея та Закарпатська обласна рада. Про це сьогодні, 10 червня, повідомив власкор ЗІКу. 

На переконання учасників конференції, співпраця між громадами прикордоння, які формують міжнародні зв’язки, ефективніша за зусилля столичних міністерств. Натомість перешкод у такої співпраці виникає чимало. 

На думку професора кафедри історії Угорщини та євроінтеграції Ужгородського національного університету Єви Кіш, саме транскордонне співробітництво може реально наблизити Україну до членства у Європейському співтоваристві. Найефективніша форма такої співпраці – єврорегіони. На кордонах України створено вже 6 подібних формувань за участі 8 областей, у тому числі й Закарпатської. А прикордонний рух повинен забезпечити підтримку родинних і культурних зв’язків, ділову співпрацю. Є й проблеми – нелегальна міграція та контрабанда, що характерно для перехідного періоду. Європейські держави намагаються боротися з цим жорсткішими умовами надання віз. Проте, кількість відмов громадянам від консульств зменшується. Відповідно до прогнозів, за 1-2 роки ситуація налагодиться, і транскордонне співробітництво здійснюватиметься без перешкод. Науковець переконана, що саме громади та органи місцевого самоврядування повинні визначати напрями і здійснювати транскордонне співробітництво. Це пришвидшить євроінтеграцію України, буде ефективніше, аніж кроки державних структур нагорі. 

На конференції експерти та представники влади кількох країн розглядали найважливіші питання людей, що мешкають по обидва боки кордонів. За словами експерта Інституту політичної освіти, депутата Закарпатської обласної ради Олександра Солонтая, Євросоюз виділяє кошти для різноманітних проектів на прикордонні. Куди вони спрямовуються, чи допомагають реально людям?. Закарпаття повинно використовувати можливості, які дає йому географічне положення. Адже для вирішення своїх проблем і потреб край може залучати кошти не лише власного бюджету, а й європейські. 

Олександр Солонтай констатував, що, на жаль, консульства іноземних держав в Україні допускають у своїй роботі ряд порушень. Найпоширеніше – вимагають додаткових документів, яких в обов’язковому переліку взагалі нема (склад сім’ї, доходи членів сім’ї тощо). В Україні консульства надають більший відсоток відмов, аніж громадянам інших країн в аналогічних представництвах за кордоном. «Разом з тим консульства повинні зрозуміти, що прикордонних рух існує для науковців, підприємців, громадян, чиї сім’ї розділені кордоном. А не сприймати усіх, як заробітчан», – зауважив депутат.

Довідка

Європейська рамкова конвенція про транскордонне співробітництво між територіальними общинами або владами країн, що мають спільні кордони, була прийнята у Мадриді 21 травня 1980 року. Верховна Рада України постановою від 14 липня 1993 року приєднала України до цієї конвенції.


Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також