На Міжгірщині під час епідемії грипу страждає до 4 тисяч населення

6
0

У Міжгірському районі підйом захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції відмічається вже з вересня, що пов’язано з формуванням нових колективів після літніх канікул, відпусток, надалі приєднується температурний фактор.

Щорічно під час епідемічного сезонного підйому захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції в районі страждає до 4 тисяч населення, з них 50 відсотків становлять діти. За останній тиждень рівень захворюваності не перевищує епідемічний поріг. Як прогнозують Всесвітня організація охорони здоров'я та Міністерство охорони здоров’я України, в епідсезоні 2010-2011 років очікується циркуляція вірусів грипу наступних штамів: A/Perth/16/2009 (H3N2); A/California/07/2009 (H1N1); В/Brisbane/60/2008.

До цього часу у нашій країні циркулювали тільки два останніх з них. Штам A/Perth/ для українців новий, тому населення перед ним беззахисне.

Єдиним надійним засобом захисту від грипу та його ускладнень є щеплення. Вакцинація — найкращий засіб профілактики, який значно ефективніший, ніж будь-які загальнозміцнюючі та імуностимулюючі препарати. Оскільки прихід грипу можливий вже найближчим часом, то вакцинацію не варто відтягувати: оптимальний час — це жовтень-листопад, адже імунітет від введеної вакцини не виробляється одразу. На його вироблення необхідно щонайменше два тижні часу.

Зробивши вакцинацію, можна почуватися захищеним на період підйому захворюваності. Кожний повинен усвідомити, що грип — це не просто застуда, яку можна самостійно лікувати, а тяжке захворювання, ускладнення якого може призвести до смерті дітей та людей похилого віку.

На сьогоднішній день в Україні зареєстровано такі вакцини: “Ваксігрип”, “Інфлувак”, “Флюарікс”, “Грипол нео плюс”. Кожна з них має три антигени вірусів, що, ймовірно, циркулюватимуть в Україні, а саме: грип А-Каліфорнія, А-Перт та Б-Брізбен.

VAXIGRIP/ВАКСІГРИП — вакцина проти грипу. Виробник “Авентіс Пастер” (Франція). Є інактивованою спліт-вакциною. Найбільш зручною для застосування — індивідуальна шприц-вакцина. Коштує приблизно 70 гривень.

ІНФЛУВАК (Нідерланди) — субодинична грипозна вакцина третього покоління, яка містить очищені поверхневі антигени, що були отримані з відповідних вакцинних штамів вірусу грипу. Його ціна коливається від 84 до 90 гривень.

Флюарікс (Бельгія) — вакцина постачається в готовій до застосування стерильній монодозі — 1 доза (шприц або ампула) і мультидозі — 10 доз (флакон).

“ГРИПОЛ ПЛЮС” та “ГРИПОЛ НЕО” (Виробник ТОВ “Фармацевтична компанія “Петровакс”, м. Москва) — випускаються в індивідуальній, готовій для застосування шприц-дозі.

За словами фахівців, склад зазначених вакцин відповідає рекомендаціям ВООЗ та рішенню Європейського союзу щодо штамового складу вакцин для профілактики грипу сезону 2010/2011.

У районі придбати вакцину можна в аптечній мережі після попереднього замовлення. Однак перед тим, як робити щеплення, треба обов'язково пройти огляд лікаря і якщо немає протипоказів, то лише у такому випадку зробити вакцинацію. Щеплення вам зробить медпрацівник у кабінеті щеплень.

Бажаємо вам бути здоровими!

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також