На Міжгірщині прибираються до 9 Травня

5
0

Добра традиція склалася у нас на Верховині — щороку з приходом весни та одного з найвеличніших християнських свят — Паски Христової проводити місячник благоустрою та санітарної очистки. Не став винятком і поточний рік.

Згідно із розпорядженням голови райдержадміністрації впродовж місяця в трудових колективах, навчальних та дошкільних закладах проводяться санітарні дні — впорядковуються прилеглі території, наводиться лад на вулицях, прибережних смугах тощо.

Минулої п’ятниці (як і позаминулої) добре потрудилися на благоустрої своїх територій працівники селищної ради. Тут розпочалися роботи з впорядкування площі біля пам’ятника воїнам-визволителям. Як повідомив членів рейдової бригади заступник селищного голови Василь Юрик, до 9 Травня, Дня Великої Перемоги вони планують реставрувати пам’ятник, благоустроїти навколо нього територію та викласти бруківку біля ялинки, де щороку міжгірці зустрічають Новий рік. Також у цей день працівники виконавчого апарату викорчували старі кущі, на місці яких завтра планують висаджувати декоративні саджанці самшиту.

Продовжили збір сміття на об’їзній дорозі учні професійного ліцею. Вздовж траси, що веде до Вучкового, в урочищі Тішня прибирали пет-пляшки, всякий непотріб і складали у спеціальні пакети обліковані в районному центрі зайнятості безробітні. Заступник селищного голови Василь Юрик сказав, що на даний час ведеться робота із залучення таких безробітних і до ліквідації трьох несанкціонованих сміттєзвалищ у Тішні, які створюють таки небезпечну ситуацію. В подальшому Василь Васильович звертається до мешканців селища, приватних підприємців, які відмовляються вкладати угоди з КП “Міжгірське ВУЖКГ” на вивезення сміття, з розумінням віднестися до ситуації, що виникла на сміттєзвалищі в Тішні, і в майбутньому діяти згідно із розпорядженням селищної ради.

Набережну смугу впорядковували працівники апарату райдержадміністрації та районної ради. Слід відзначити і колектив працівників ВАТ “Міжгірське АТП-12138”, який впорядковував територію свого підприємства, обрізав дерева тощо.

Однак, як засвідчили результати рейдової перевірки, не скрізь трудові колективи, населення у райцентрі приступили до наведення порядку на своїх обійстях. Безлад і сміття на території турбази (кер. Василь Куруц), потребує жіночих рук і територія навколо “Укртелекому”. Серед торгових комплексів негативні відгуки щодо дотримання чистоти і порядку на прилеглих територіях ПП Сирохман та колишнього ресторану на Грабівці. Мешканці цього мікрорайону навіть скаржилися на те, що з торгових точок сміття спалюється неподалік будинків і їм доводиться дихати цим смородом. У центрі селища у сквері біля алеї, навіть на тротуарах, часто гуляють кури та індюки мешканців будинків №№ 94, 92, 88. Як повідомив інспектор з благоустрою селищної ради Петро Стець, господарів тієї птиці притягатимуть до відповідальності.

Варто подумати керівництву селищної ради і про те, аби вуличні депутати залучили до очисних робіт мешканців тих вулиць, вздовж яких протікають потічки. А такі є у Поточині, Волівчику, Стригальнях, Прохідному. Протягом зими їх засмічували зусібіч, а прибирати нікому.

В цей день члени рейдової бригади побували і в селах Сойми, Репинне, Келечин, Пилипець, Ізки, Студений. Перше, що кинулося у вічі — відсутність організації з боку органів місцевого самоврядування до участі населення в оголошеному місячнику. Майже у кожній сільській раді не вивчено питання щодо збирання та утилізації побутових відходів. Така бездіяльність з боку керівників сіл призводить до засмічення територій.

— Правда, радує те, — говорить лікар-гігієніст райСЕС Віталій Попович, —що вже нарешті зрушено з мертвої точки питання щодо виділення земельних ділянок під сміттєзвалища у деяких населених пунктах району. Комісією у складі архітектора, екологічної служби та райСЕС на місцях погоджено з органами місцевого самоврядування про можливість виділення даної ділянки під сміттєзвалище. Вже навіть у райСЕС є кілька рішень сільських рад про проведену роботу в даному напрямку.

На жаль, недопрацювання в питаннях благоустрою населених пунктів у минулі роки сьогодні дають про себе знати. Засмічені водойми, береги річок та потоків, придорожні смуги — така картина майже скрізь. Прикро, але загальний стан окремих сіл псують і пилорами, які діють на їх територіях. Купи тирси іноді спалюються навіть прямо на території підприємства, що суворо заборонено згідно із Законом України у сфері поводження з відходами. З цього приводу не змогли потішити сільські голови, визнаючи складність своєї ситуації.

Працівником райСЕС за результатами перевірок складено 5 протоколів, з яких 3 — на голів села та 23 — приписи. За розмови з керівниками сіл йшлося також про неукладання угод з приватними підприємцями про вивезення побутових відходів від закладів торгівлі.

Як бачимо, одна проблема тягне іншу. Та все ж, аби навести лад на своїх обійстях, треба дотримуватись чистоти там, де живеш і працюєш…

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також