На Ужгородщині реалізовується проект "Чиста вода"(ФОТО)

13
0

„Чиста вода ” – в кожен дім! Таке нелегке, але надто важливе завдання поставила перед собою виконавча та самоврядна влади Ужгородщини. Неспроста. Адже вода – джерело життя. Без води людина не проживе і трьох днів. Тому визначний мислитель ХХ сторіччя Володимир Вернадський визначав життя - як живу воду. І витрати на чисту воду , - як стверджують науковці, – винагородяться не тільки грошима, які ви заощадите на ліках, а й здоров’ям і довголіттям. Цю істину європейці усвідомили добре.

- Пріоритетом розвитку зовнішніх зв’язків Ужгородщини, - розповідає головний спеціаліст оргвідділу виконавчого апарату райради Галина Барканова, - є розширення географії співробітництва та поглиблення стратегічного партнерства.

Районна рада та райдержадміністрація налагодили тісну співпрацю з Агентством регіонального розвитку Закарпаття. Сьогодні в районі, в рамках програми добросусідства „Угорщина-Словаччина-Україна”, реалізується проект під назвою „Чиста вода”, вартістю більше 600 тис.євро. Завдяки цьому проекту вирішується питання водовідведення сіл Кінчеш-Часлівці-Коритняни на досвіді Кишицького краю (Словаччина).

Цими днями у рамках згаданого проекту делегація Ужгородщини побувала в м.Кошице (Словаччина), де вивчала досвід за тематикою „Шляхи використання міжнародної технічної допомоги для вирішення проблем очистки стічних побутових вод у сільській місцевості”.

У складі делегації були: голова райради Михайло Фединець, керуючий справами виконавчого апарату райради Йосип Мадяр, начальник управління економіки РДА Лілія Москалюк, головний санітарний лікар Іван Парада, начальник відділу регіонального розвитку, містобудування та архітектури Ірина Зазулич, сільські голови - Іван Вайда, Марія Коваль-Мазюта, Олександр Сюч, Марія Рояк, Золтан Сільваші.

Відповідно до програми перебування в м.Кошице делегація познайомилася з технологіями очистки стічних вод, що найбільше використовуються у сільській місцевості Словаччини. Експерти та представники місцевих органів влади Кошице, представники компаній з розробки та виробництва очисних споруд Енвіролайн ТОВ та ВФЛ ТОВ представили технології VEL, розповіли про правову основу, дозвільну систему та участь держави і громади у сфері очистки стічних вод у Словаччині.

Затим сторони обмінялись думками та досвідом роботи органів місцевого самоврядування, що безумовно дасть позитивний результат в роботі, у т. ч. і в питаннях будівництва очисних споруд в Ужгородському районі. І це – важливо. Оскільки тема чистої води викликає все більше уваги. Нині, за даними ООН, які оприлюднені, через забруднену воду гине більше людей, ніж через війни та інші види насилля. Всесвітня організація охорони здоров’я підрахувала: щороку від недуг, пов’язаних з неякісною водою, гине майже 2 мільйони дітей у віці до 5 років. Воді присвячені фільми, наукові статті. Про неї пишуть вірші, співають пісні. Однак від нас, земних і грішних, вона хоче, справді, лише одного - економити ії ресурс і берегти. Як власне життя.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також