На Закарпатті розцвіли перші проліски

8
0

Продавці ранніх весняних квітів з’явилися на деяких ринках Закарпаття та сусідніх обласних центрів. Букетик — 10 гривень.

Жіночки запевняють, що знають місця, переважно біля теплотрас, де вже нині ростуть ці квітки. У природних умовах, у лісі, вони «дозрівають» до Дня святого Валентина та 8 Березня. І правоохоронці разом із природоохоронцями починають переслідувати «нищівників довкілля», адже окремі весняні квіти занесені до Червоної книги із лютого. Отож торгувати нині підприємливим жіночкам майже ніхто не заважає. Тим паче, що деякі з них запаслися довідками із сільрад, що виростили проліски у власній теплиці. Власне, і таке буває: кмітливі горяни вміють вирощувати під плівкою не тільки ранню капусту, огірки і редиску, а й первоцвіти. За наявності довідки суд виносить затриманому попередження, а не накладає штраф.

КОМЕНТАР. Олексій ВАСИЛЮК, заступник голови Національного екологічного центру України:

— Майже всі види первоцвітів занесені до Червоної книги України — це понад 40 видів різних ранньоквітучих рослин. Крім Червоної книги, яка діє по всій країні, для кожної області затверджено регіональні червоні списки. До них внесено види, які не є такими, що зникають, але вони є під охороною. Наприклад, проліски в регіональних списках є, а в Червоній книзі — немає. Те, що зараз продається на Закарпатті, у Києві, в Дніпропетровську та інших містах, це підсніжник червоноскладчастий, який росте тільки у Криму. Аж до 8 березня включно продаватимуть суто кримські підсніжники, бо більше ніде вони не розквітають. Ближче до 8 березня у торгівлі з’являться цикламени Кузнєцова — одні з найрідкісніших рослин України. Їхній ареал поширення — 100 гектарів, це як п’ята частина Труханового острова. Але кожного року з’являються продавці з цими квітами, ще й викопують їх із корінням, продаючи як лікарський засіб. Щоб боротися з цим явищем, міліція проводить щороку операцію «Первоцвіт». Стежити за цим має й Державна екологічна інспекція, але її робота поки що малоефективна. Тому найважливіший момент протистояння торгівлі первоцвітами — розголос проблеми. Доки люди не перестануть купувати ранні квіти у глобальному масштабі, доти торгівля ними триватиме, бо це хай і ризикована, але прибуткова справа.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також