Настає сезон активності комарів

13
0

Варто пам’ятати, що комарі приносять нам багато неприємностей не лише своїми укусами та настирливим дзизчанням, але вони ще є переносниками багатьох небезпечних інфекційних та паразитарних хвороб, зокрема, комариних лихоманок, енцефалітів, малярії, дирофіляріозу.

Тому, із настанням сезону активності комарів, нам потрібно ретельно захищатися самим, а також оберігати домашніх тварин від їх укусів. Захист від комарів повинен здійснюватись як під час перебування в приміщенні, так і поза ним.

Як правило, комарі нападають на людину найчастіше ввечері, з настанням сутінок, та вночі. В цей час бажано носити одяг, який прикриває більшу частину тіла (комбінезони, одяг з довгими рукавами, довгі брюки тощо).

Відкриті частини тіла, особливо під час перебування поза приміщенням в присмерку, для запобігання нападу комарів слід змащувати репелентами у вигляді кремів, розчинів, аерозолів (Гардекс, Комарофф, Москітол, Off та інші), які дозволені для використання. Репелент наносять на шкіру тонким шаром, уникаючи попадання їх на слизові оболонки.

При необхідності ним же можна просочити й одяг. Тривалість дії репелентів залежить від навколишньої температури та вологості: за високих їх показників - 30-35 хвилин, за помірних - 3-4 години. Змивають репелент зі шкіри водою з милом, при цьому механічні засоби (губки, віхті та інше) не використовувати! У випадку потрапляння репеленту на слизові оболонки їх потрібно негайно промити водою, бажано перевареною, або слабким розчином охолодженого чаю. Використання репелентів при травмах та захворюваннях шкіри протипоказано!

Для попередження зальоту комарів до приміщення двері і вікна повинні бути засітчені (ширина отворів не повинна перевищувати 1,5 мм). При виявленні комарів, що залетіли до помешкання, їх знищують механічно або за допомогою аерозольних інсектицидів, електрофумігаторів та антимоскітних спіралей чи пластин.

Також можна житлові приміщення ввечері обробляти аерозолем, по можливості таким, що містить синтетичні піретроїди. Після експозиції інсектициду протягом 20-30 хвилин приміщення слід провітрити, не знімаючи захисних сіток з вікон і дверей. Доцільно також обробити інсектицидами та репелентами запони, сітки на дверях та вікнах (незалежно від наявності кондиціонерів).

Але найкращого результату в боротьбі із цими небезпечними кровопивцями можна досягти, ліквідовуючи місця їхнього виплоду, якими часто бувають відкриті ємності для збору води, невеликі водойми або затоплені підвали житлових будинків.

У такому разі осушення та відповідні обробки проти личинок комарів стануть надійним захистом Вашого спокою та здоров’я.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також