Обласна бібліотека систематизувала художників Закарпаття (ФОТО)

14
0

Закарпатська обласна бібліотека старається йти в ногу з часом, тому старається використовувати електронний формат даних.

Електронна база даних «Художники Закарпаття» була представлена вперше у 2011 році, а сам процес підготовки тривав, починаючи з 2009 року.

На сьогоднішній момент база включає близько 180 імен, починаючи з авторів 19 століття. Але бібліотекарі обіцяють, що база буде постійно оновлюватися і надалі. Адже в орієнтованому списку художників їх є близько 560.

В базі можна знайти всі книги про художника, репродукції творів, біографію, посилання на інші ресурси тощо. Також до кожного митця в базі є розділ «Роботи художника», де вказано роки, назви, техніки та навіть місце знаходження картин.

Звісно, є альтернативні бази Закарпатської організації Національної спілки художників України чи Закарпатського художнього інституту, але нова база даних відмінна тим, що, наприклад, включає імена молодих художників, котрі ще не є членами Спілки чи старих художників, котрі не включені у інші каталоги. Тобто вона чимось повторює, а чимось і доповнює існуючі джерела.

Базу даних «Художники Закарпаття» можна знайти на порталі Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Ф. Потушняка за постійним посиланням http://biblioteka.uz.ua/painters/

Через створення цієї бази даних Закарпатську обласну наукову універсальну бібліотеку помітили в Києві і долучили до спільного проекту національної парламентської бібліотеки «Електронна бібліотека «Культура України». Отож інформація про Закарпатських митців стала достойним наповненням розділу «Мистецтво» всеукраїнської електронної бази даних про культуру. До слова, всіх художників, котрих ще нема в базі запрошують укласти тристоронню угоду і ввійти у всесвітній Інтернет-простір.

Закарпаття представляє одну з 5 великих художніх шкіл України і саме тому його художників варто представляти світу, адже їхніми іменами славиться наш край. Це підтверджує мистецтвознавець, викладач пані Гаврош.

Олена Кондратюк, відома закарпатська художниця, розповіла, що із задоволенням знайшла себе та своїх друзів у базі даних, а також відкрила для себе багато нових імен.

Також зараз в області скануються всі книги, що стосуються культури, і надсилаються в парламентську бібліотеку. В проекті беруть участь також інші бібліотеки, музеї, архіви чи навіть приватні колекціонери. Тому всіх власників унікальних джерел запрошують долучитися до проекту та поділитися інформацією.

Мукачево.net

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також