Пожежники збираються до... школи

6
0

Щоб навчити дітей безпеки

Поволі спливають літні канікули. Через кілька тижнів Перший дзвінок знову покличе за парти школярів, багатьох – уперше. Тим часом у школах закінчуються приготування до нового навчального року, тому зрозуміло, турбот в освітян в ці дні вистачає.

А як щодо безпеки? Адже перебування дітей у стінах навчального закладу повинно бути не лише корисним, а й безпечним для життя і здоров’я. З цією метою у школах області періодично проводиться перевірка протипожежного стану. За кілька днів фахівці секторів наглядово-профілактичної діяльності Головного управління МНС України в Закарпатській області проводитимуть контрольні перевірки пожежно-технічного стану закладів освіти, щоб з’ясувати наскільки школи готові до нового навчального року. Як показали результати попередніх обстежень навчальних закладів, що проводилися наприкінці травня, недоліків щодо пожежної безпеки на об’єктах вистачало.

Прикро, але переважна більшість навчальних закладів області на початок літа залишалася в незадовільному протипожежному стані. Передусім, це стосується питань виконання протипожежних заходів капітального характеру. Причина добре відома всім – брак коштів. Погодьтеся, що коли перед керівником навчального закладу постане питання вибору обладнати школу пожежною сигналізацією чи відремонтувати аварійний дах, що протікає, або ж систему опалення, переважить ремонт.

Найбільш поширеними недоліками у протипожежному стані залишаються: порушення та огріхи монтажу й експлуатації електромереж, відсутність упродовж років вогнезахисної обробки дерев’яних конструкцій горищ, несправність систем пожежної сигналізації, недоукомплектованість будівель вогнегасниками та первинними засобами пожежегасіння, чимало об’єктів потребують обладнання системою блискавкозахисту або ж її ремонту.

Практично в усіх школах були відсутні системи оповіщення про пожежу та аварійне освітлення шляхів евакуації. У будівлях загальноосвітніх закладів в незадовільному стані утримуються також другі евакуаційні виходи (сходові клітини), в тамбурах складуються займисті матеріали, дверні полотна збиваються цвяхами, встановлюються металеві решітки.

Юрій ЛЕБЕДЄВ, головний державний інспектор з пожежної безпеки Закарпатської області, розповідає, що фахівці пожежної справи все ж сподіваються, що хоча б частину з виявлених недоліків на більшості об’єктів за час літніх канікул, було виправлено, інакше до керівників навчальних закладів доведеться застосовувати штрафні санкції. Тим паче, що йдеться у даному випадку перш за все за безпеку дітей.

Центр пропаганди ГУ МНС України в Закарпатській області

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також