"Премікс" повертається: До словацького Міхаловце ділки завезли небезпечні відходи з Італії та Польщі (ФОТО)

5
0

Слідчі екологічної поліції розслідують незаконне ввезення відходів з Італії та Польщі до східної Словаччини. Про неодноразові подібні випадки стало відомо ще минулого року.

Наразі поліцейські обстежили приміщення та земельні ділянки в районах Міхаловце та Галанта, де зберігаються відходи та вилучили зразки матеріалів. Про це повідомив речник поліції Міхал Слівка.

Загалом наразі йдеться про дев’ять фактів незаконного ввезення відходів на територію Словаччини з інших країн.

«Слідчі з'ясували, що цей злочин вчинила організована група із кількох країн. За взаємною домовленістю вони ввозили до Словаччини різні види відходів, у тому числі небезпечні», – пояснив Слівка.

Він уточнив, що частину відходів планували зберігати в орендованих господарських та промислових будівлях. Деякі з відходів планували продавати як сертифіковане паливо.

З 12 по 14 січня поліція обшукала три будівлі в районах Міхаловце та Галанта. В тому числі були залучені військові експерти та працівники екологічного департаменту.

За попередніми висновками експертів, відповідно до законодавчих норм, ці відходи не можна було імпортувати до Словаччини та утилізувати.

Вилучено також значну кількість господарської документації. "У зв'язку з розслідуванням, яке триває, поки що більше повідомити неможливо", - сказав речник.

Минулого року міністр навколишнього середовища Словаччини Ян Будай повідомив, що до Словаччини незаконно ввозяться відходи з-за кордону. Він закликав громадян звертати увагу на вантажівки з іноземними номерами і повідомляти про підозрілі переміщення у поліцію.

Нагадаємо, що на початку 2000-х років, за даними прокуратури Закарпатської області, в область із Угорщини протягом 6 років під виглядом сировини ввезли близько 1500 тонн небезпечних відходів. Ще понад 400 тонн так званого "преміксу" було вивезено за межі Закарпаття – в Івано-Франківську, Львівську та Київську області. Речовину декларували як теплостійкий наповнювач для виробництва шин та гальмівних колодок.

З цього питання прокуратурою 30 березня 2005 року було порушено кримінальну справу. Згодом речовину невідомого походження було вивезено у Польщу на спеціальне підприємство для подальшої утилізації. Україна витратила на це понад 10 млн гривень (на той момент це складало кілька мільйонів доларів США).



Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також