Презентовано книгу спогадів мукачівців

10
0

про Голодомор 1932-1933 років

Указом Президента України Віктора Ющенка 2008 рік оголошено Роком пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні. Небагато залишилося в живих очевидців тих страшних подій, більшості із них за вісімдесят. Але їх свідчення сьогодні дуже важливі, щоб не забулося і не повторилося. Нинішнього року в Україні побачило світ багато книг, кінофільмів, образотворчих робіт, присвячених цій темі. Гідне місце серед них посяде і 200-сторінкова книга споминів мукачівців, які пережили Голодомор 1932-33 років «Відгомін трагедії», яку підготували Михайло Лабош та Іван Лендьєл. Передмову до книги написав ректор Ужгородського Національного університету, доктор історичних наук, професор Микола Вегеш. Книгу надруковано завдячуючи меценатській підтримці народного депутата України Василя Петьовки. У ній зібрано свідчення сорока мешканців Мукачева, які пережили страшні роки голодомору в центральних та східних областях України, втратили батьків, братів та сестер, близьких. Так, зокрема, Андрій Малахов, який народився у селі Велика Писарівна Сумської області згадує: «Ми їли горобців, лободу, бересту, щоб якось вижити. Дуже багато людей померло в селі, а особливо на нашій вулиці Кульгузівці. Приїздили з сільської ради з підводами, забирали трупи дітей, жінок, чоловіків. Вивозили їх на кладовище і ховали у великій траншеї»

 У книзі «Відгомін трагедії» подано також документи тих років, що яскраво свідчать: Голодомор був влаштований штучно, а також сценарії тематичних уроків, виховних годин за темою Голодомору, підготовлені вчителями та учнями першої, четвертої та одинадцятої загальноосвітніх шкіл Мукачева. Органічно вписуються в сюжет книги вірші мукачівських поетес Софії Малильо та Юзефи Комарницької.

 Читальний зал Центральної міської бібліотеки не міг вмістити всіх бажаючих взяти участь у презентації книги Відгомін трагедії». Колектив бібліотеки підготував прекрасні тематичні виставки. Прийшли мукачівці, спогади, яких подано в книзі, Марія Волкова, Володимир Чех, Іван Букавський, Розалія Парканій, Тамара Скиба, Іван та Ольга Іваненко, Поліна Дідик, Клавдія Баранова, а також представники ветеранських та громадських організацій, молодь Мукачева. У вступному слові один із упорядників книги Михайло Лабош відзначив, що таке видання своєчасне і потрібне насамперед молоді, щоб знала і про трагічні сторінки історії України. Щиру подяку авторам за їх великий і дуже потрібний сьогодні і в майбутньому труд висловив секретар міської ради Мукачева Золтан Ленд’єл, адже багато років правда про штучний Голодомор 1932-1933 років замовчувалася. На презентації виступили також свідок тих страшних подій Марія Волкова, один із рецензентів книги, доцент Мукачівського державного університету, кандидат історичних наук Іван Шершун, проректор МДУ, професор Василь Кабацій, голова міської організації «Союзу українок» Людмила Оленушинець, голова міського осередку «Просвіти» ім.Т.Г.Шевченка Василь Софілканич та інші. Свої вірші на цій зустрічі читали Софія Малильо та Юзефа Комарницька.

 Микола Рішко, м.Мукачево

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також