Самим подбати про себе

14
0

радять покупцям закарпатські ветеринари

«Перевірену продукцію купувати можна», -- запевнили напередодні великодніх свят керівники управління ветеринарної медицини області. Контроль за безпекою тваринницької продукції фактично розпочинається з поля, де вирощуються корми для тварин, включає відслідковування стану здоров’я худоби, забій і умови реалізації продукції. Експертиза продуктів нині проводиться на 42 ринках області 15 лабораторіями та 6 їх філіями. Нове сучасне обладнання буде встановлено на «зеленому базарі» в Ужгороді, зокрема, прилад «Мілкомір» проводитиме всі заміри якості молока. Тільки на початок березня ветсанекспертиза зняла з реалізації на наших базарах 670 кг м’яса яловичини, 286 кг свинини, 460 л молока та 128 кг рослинної продукції.

Заступник начальника управління ветмедицини Зіновій Романович категорично радить не купувати шовдарі, копченості, ковбаси, гриби і консервації домашнього приготування, бо, наприклад, наявність трихінельозу, ботулізму неозброєним оком не визначиш, а тисячна доля граму останнього може вбити кілька сотень людей.

Змінити небезпечну ситуацію з продажем неякісних, неперевірених, контрабандних продуктів можуть супермаркети, коли товари у них будуть дешевші і якісніші, ніж на базарах. Хоча нині і там неякісні, прострочені харчі не рідкість, повідомив кореспондент ЗІА "Простір".

Ветеринари вважають, що насамперед покупці не повинні спокушатися на низькі ціни, вимагати сертифікати якості на товари, бо в посадовців часто не вистачає законодавчих механізмів впливати на цю ситуацію. Так, максимальний штраф, який можна накласти на фізичну особу – половина розміру неоподаткованого мінімуму (8,5 грн.), на посадову особу -- три неоподатковувані мінімуму (51 грн). А продукцію без документів взагалі перевіряти не можна. Вилучати ж – хіба до кінця торгового дня. Саме тому, вважає Романович, і не такими як хотілося темпами проходить поліпшення ситуації на базарах, що до осені зобов’язано зробити усім контролюючим структурам на недавньому засіданні колегії облдержадміністрації.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також