Щоб пам’ять увіковічити...

15
0

Закарпатські захисники прав споживачів консультують

Намогильні споруди не дешеві і не кожний споживач має фінансові можливості зразу замовити повний комплект послуг. Тому часто замовлення складається з двох етапів: пам’ятника – обеліск і постамент, надголовник і плита, окрема плита, та елементів благоустрою могили – бордюри, квітники, плити замощення тощо.

У пунктах приймання замовлень необхідно ознайомитись з „Правилами приймання і виконання замовлень на виготовлення та встановлення намогильних споруд”, переліком видів послуг і робіт, які виконуються з зазначенням їх вартості, та орієнтовний термін виконання.

Зупинившись за допомогою альбомів з фотографіями, виставок, стендів на конкретній намогильній споруді, важливо ознайомитися з виписками з нормативних матеріалів щодо розмірів, комплектності та технічних вимог до якості намогильних споруд, гарантійних зобов’язань. Треба знати, що намогильні споруди виготовляються тільки на могили померлих громадян.

Деталі намогильної споруди комплектуються і розміщуються на демонстраційному майданчику так, щоб забезпечити їх повний огляд. Деталі повинні бути очищені від пилу (снігу, льоду) і мати інформаційні таблички із зазначенням найменування і типу виробу, матеріалу, з якого він виготовлений, та основних розмірів. Виконавець має запропонувати не менше двох комплектів намогильних споруд, які за типом і матеріалом відповідають зазначеним у вашій заяві. В рахунку-замовленні обов’язково зазначають термін виконання робіт, відповідальність сторін, а на виготовлення залізобетонних пам’ятників з гранітними плитами-вставками вказується також колір та розмір вставки. Вартість робіт та матеріалів сплачується за цінами, які діяли на день прийняття замовлення.

Після виготовлення замовлення виконавець письмово запрошує замовника для одержання пам’ятника чи прийнятті робіт після встановлення намогильної споруди. У разі виконання на прохання замовника додаткових робіт вартість їх оплачується за цінами, що діяли на момент оформлення додаткового замовлення.

Під дією природних явищ (сніг, дощ, град тощо) написи на плитах та плитах-вставках „злизуються”. Тому важливо під час прийомки робіт звернути увагу на відповідність глибини висічки букв нормативним документам.

Треба знати, що гарантійний термін на пам’ятники обчислюється з дня його встановлення і складає:

– для пам’ятників з вивержених гірських порід – 10 років;

– для пам’ятників з осадових гірських метаморфічних порід – 5 років;

– для залізобетонних пам’ятників – 5 років.

У разі виявлення недоліків у виготовленого пам’ятника замовник протягом гарантійного терміну має право, на вибір, вимагати:

– безоплатного усунення недоліків;

– відповідного зменшення вартості замовлення;

заміни на аналогічний пам’ятник або заміну деталей споруди;

– акумулювання рахунку-замовлення та відшкодування завданих збитків.

У разі заміни неякісних деталей намогильної споруди на аналогічні деталі належної якості, ціна на які змінилася, перерахунок вартості не проводиться.

Замовник має право вимагати від виконавця безоплатного усунення недоліків після закінчення гарантійного терміну. Ця вимога може бути пред’явлена протягом установленого терміну служби, а якщо такий не встановлений – протягом 10 років, якщо в деталях намогильної споруди були виявлені істотні недоліки, допущені з вини виконавця.

Оплачуйте послуги та роботи за виготовлення та встановлення намогильної споруди раз на 10 років.

Мирослав Домище

Трибуна

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також