Скільки коштує електроенергія в Європі, чи платять українці більше, і що буде зі світлом взимку?

2377 8

Видання Mind дізнався, скільки коштує 1 кВт електроенергії в Європі, та відповів на актуальні питання, чи дійсно українці платять більше, ніж німці та поляки Далі текст автора без змін.

Чим ближче до зими, тим більше запитань щодо відключень світла та ймовірного блекауту. Багатьох лякають не лише віялові відключення чи можливий колапс енергетичної системи, а й зміна тарифів. Mind дізнався, скільки коштує 1 кВт електроенергії в Європі, чи дійсно українці платять більше, ніж німці та поляки, і що буде зі світлом взимку.

Загальні тенденції європейського ринку електроенергії

У ЄС оптові ціни на електроенергію знизилися у 2023 і 2024 роках після стрімкого зростання в попередні два роки. Ціна зростала на тлі глобальної енергетичної кризи та збільшення попиту під час економічного відновлення після пандемії. Свою роль відіграли підвищення цін на природний газ та вугілля, падіння виробництва відновлюваної енергії.

Попри дефіцит енергопостачання у Європі, коливання цін на електроенергію в кожній країні відрізнялися. Наприклад, Італія зафіксувала найвищий показник у регіоні та перевищила 540 євро за мегават-годину в серпні 2022 року. Адже країна – найбільший імпортер електроенергії в ЄС. У Швеції у цей період спостерігалося менш виражене зростання цін. Тому що в країні на гідро- та атомну енергетику припадає значна частка виробництва електроенергії.

З кінця 2022 до липня 2024 року тарифи на електрику для населення в Європі впали в середньому на 67%. Але не всюди. За даними Євростату, починаючи з 2022 року, найрізкіше зростання витрат на енергію відбулося в таких країнах:

  1. Румунія: +112%
  2. Нідерланди: +86,3%
  3. Чехія: +81,9%
  4. Литва: +65%
  5. Австрія: +47%.

Де найдешевша електроенергія в Європі?

Згідно з Household Energy Price Index (HEPI), станом на серпень 2024 року, найдорожчою є електроенергія в Німеччині, де вартість 1 кВт-год становить 0,39 євро (17,9 гривень). У першій десятці за вартістю кіловатів Чехія – 0,37 євро (17 грн), Ірландія – 0,36 євро (16,5 грн), Велика Британія – 0,34 євро (15.6 грн), Кіпр і Швейцарія – 0,33 євро (15,1 грн). А також Бельгія, Данія, Італія – 0,32 євро (14,7 грн), Франція – 0,30 євро (13,8 грн).

У Португалії та Австрії 1 кВт-год коштує 0,25 євро (11,5 грн). У Польщі, Греції, Латвії, Нідерландах та Естонії – 0,24 євро (11 грн). Трохи менше – 0,20 євро (9,2 грн), платять у Словаччині, Словенії та Іспанії.

У Румунії та Ісландії електроенергія коштує 0,16 євро (7,3 грн) за 1 кВт. У Швеції та Фінляндії – 0,17 євро (7,8 грн), а в Хорватії та Молдові – 0,14 євро (6,44 грн).

Дешевша електроенергія в Сербії та Угорщині – 0,10 євро (4,6 грн). Найдешевша: в Болгарії – 0,9 (4,14 грн) та Норвегії – 0,07 євро (3,2 грн). В Україні вартість електроенергії в перерахунку становить  0,094 євро (4,32 грн).

Як формується ціна на електроенергію в Європі?

Вартість електроенергії на європейських ринках формується на основі попиту та пропозиції. Загалом ціна на електроенергію залежить від економічної політики країни. А саме: скільки коштів витрачається на будівництво та обслуговування енергетичних об’єктів і мереж.

Також важливим є співвідношення атомної, теплової та гідроенергетики. Якщо в Іспанії, Данії, Швеції, Норвегії та Фінляндії завдяки впровадженню «зеленої» енергетики можливе зменшення цін на електроенергію, то в Румунії подорожчання викликано необхідністю оновлення застарілих систем. У Норвегії, наприклад, електроенергія виробляється переважно з відновлюваних джерел: вітряними та гідроелектростанціями. Тож і ціна відповідна.

Як формується ціна на електроенергію в Україні?

До 1 липня 2019 року в Україні всі генерувальні компанії продавали електроенергію єдиному Державному підприємству «Енергоринок» за тарифами, які встановлювала держава. Головним недоліком системи було те, що ціна визначалася не ринком, а штучно. Учасники ринку продавали та купували електричну енергію за вартістю, яка не враховує попит і пропозицію.

З 2019 року український ринок електроенергії функціонує за європейською моделлю. Однак державне регулювання має місце. Про українського споживача дбає Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

З 1 червня 2024 року в Україні діє єдина фіксована ціна на електроенергію для населення 4,32 грн за кВт. Також передбачено нічний тариф, що становить 50% вартості звичайного – 2,16 грн за кіловат. Тарифи на електроенергію для бізнесу також зросли. Вартість залежить від постачальника та класу напруги. Також ціна електроенергії для юридичних осіб залежить від обсягів споживання та графіку роботи. Детальніше про нові тарифи на електроенергію читайте за посиланням.

Чому зросла ціна для українських споживачів?

Після повномасштабного вторгнення українська енергетична інфраструктура частково зруйнована та виведена з ладу. Через окупацію росіянами Запорізької АЕС, знищення Каховської ГЕС та атаки на Дніпрогес спостерігається суттєвий дефіцит енергії. Загалом країна втратила майже половину потужності, що виробляли всі АЕС до 24 лютого 2022. Станом на вересень 90% теплоелектростанцій не працюють.

Міністр енергетики Герман Галущенко називає підвищення тарифів вимушеним рішенням. Влітку 2023 року ціни також зросли. Кошти спрямували на ремонтну кампанію мереж.

Фейки про електроенергію в Україні та їх спростування

Ворог воює на інформаційному фронті також. Час від часу в мережі з’являються фейки, у які вірять українці. Ось найвідоміші з них.

1. Україна продає енергію за кордон, поки українці сидять без світла. Нещодавно виник скандал стосовно продажу світла в Румунію. Очевидний факт, що Україна зі зруйнованою енергетикою не в змозі здійснювати комерційний експорт до країн Європейського Союзу, чомусь ігнорується.

Водночас Україна є частиною об'єднаної енергомережі Європи тож долучається до транзитних перетоків з одних європейських держав до інших. При цьому надлишкова енергія перетікає не лише від нас, а й до нас. Це дозволяє стабілізувати ситуацію в енергосистемі та зменшити навантаження щодо відключень електрики.

2. В Україні – найвища ціна за електроенергію в Європі. Цей фейк активно поширювали в соцмережах, а як ілюстрацію використовували порівняльну таблицю з цінами, взятими з порталу Minfin. Як з’ясувалося, порівняння цін некоректне, адже цифри в таблиці відображають біржові ціни, які значно відрізняються від роздрібних. Факт: ринкова вартість електроенергії в Україні коливається в районі 7−8 грн.

3. Країну чекає тотальний блекаут. Ця інформація тиражується росіянами в надії посіяти паніку. В подібних дописах також пропонують приєднатися до мобільних застосунків з логотипом «Укренерго», які інформуватимуть про відключення. Ще влітку пресслужба «Укренерго» попереджала про фейкові телеграм-канали, які використовують офіційний логотип компанії та розповсюджують російське ІПСО.

Щодо можливого блекауту, то очільник Кабміну Денис Шмигаль запевнив, що Україна активно працює над захистом об’єктів енергетичної інфраструктури, отже, цієї зими в Україні тотальні блекаути не плануються. За словами прем’єра, 85% енергооб'єктів уже захищено трьома рівнями захисту. В перспективі планують захистити всі.

У свою чергу експерти прогнозують, що кількість аварійних і стабілізаційних відключень зростатиме. Та й інтенсивність обстрілів агресора важко передбачити. Проте українці вчаться жити в умовах відключень і нових цін на світло. В Україні є побутові споживачі, які вже давно живуть за промисловими тарифами на електрику. Як їм це вдається, як заощадити на електроенергії та скільки її потрібно побутовим споживачам насправді, читайте за посиланням.

Коментарі

ТТ
то так

ага, а чи покладуть пломбу у зуб за дисять євро у німиччині?

М
мкчв

Живу в Німеччині, Баварія, плачу 32 цента за квт год.

Е
економішта

порівнювати хочете пінзію наших суддів із явропейськими? Та там босота порівняно з нашими. А кіть серйозно - наша зарплата така, яка ефективність економіки. у нас на Закарпатті спеціалістів з великої букви не лишилося майже. Ті люди шо є, у більшості, дуже низькокваліфікована. А файні трудяги легко мають по 30-50 тис. Се по стройках, по ремонту машин і т.д. но і проблема з «білов» зарплатов. На папири 6, а на руки 26. якось так. Ко робить, то знає, ош на любів роботі треба і «за таво парня» пахати.

Р
Рівняльники

Ну да лим болгари мавуть 400 євро мін. зарплату, а українці 170, а ціни майже єднакові. Не то порівнюєте.

М
Місний

Щи порівняйте газ, бензін, хліб, воду, лим за 30 років нико з влади, експердів сраних не порівняв пінзії, зарплати і шо може україська чилядь купити за свої копіки, а шо може купити самий бідний європейський жебрак за мінімальну зарплату і пінзію.

А
Андрій

Ви , якщо порівнюєте то в сухих кіловатах приводіть приклади наприклад в україні пенціонер купить = 770 киловат..а в европі ?

Б
Бізнес

Вообще не смущає що ЗП різні...

Е
ЕХсперДи

Порівняння недоречні . В ЄС є країни з різними мінімалками , що не в зрівнянні з мізерними в Україні

Читайте також