Тепер Мукачівщина більше експортує

7
0

А ввозить здебільшого автомобілі

Відділом з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму райдержадміністрації проведений аналіз зовнішньоекономічної діяльністі підприємств району.

За січень-листопад 2006 року зовнішньоторгівельний обіг підприємств та організацій району склав 17065,48 тис.дол.США, шо на 7808,02 тис.дол.США менше проти відповідного періоду минулого року. При цьому експорт товарів зріс на 7,4 відсотка (277,01 тис.дол.США), а імпортні поставки зменшились на 39,3 відсотка (8085,02 тис.дол.США), що позволило зменшити від’ємне сальдо зовнішньоторгівельного балансу з 16114,94 тис.дол.США у 2005 році до 9010,83 тис.дол.США у 2006 році.

Зовнішньоекономічна торгівельна діяльність здійснювалась 44 суб’єктами підприємницької діяльності району з 51 країн світу.

За звітний період основу експорту склали деревина і вироби з неї (44,5 відс. від загального обсягу експорту товарів), вироби з чорного металу (23,32 відс.), текстиль та вироби з текстилю (15,13 відс). Експортовано товарів у січні-листопаді 2006 року на 4027,33 тис.дол.США.

Основними позиціями імпорту були наземні транспортні засоби (43,48 відс.від загального обсягу імпорту товарів), механічне обладнання; машини та механізми, електрообладнання та їх частини (34,14 відс.) та готові харчові продукти (4,38 відс.). Всього завезено у район за січень-листопад 2006 року товарів на суму 13038,16 тис.дол.США.

Серед підприємств району найбільші обсяги зовнішньої торгівлі товарами, як і у попередні роки припадають на ТзОВ,,Закарпатєвротранс”, ВАТ,,Мукачівський верстатозавод”, ПП,,Екс-Ті-СІ-Іллічівськ”, СФГ,,Квіти Закарпаття” та ряд інших.

За період іноземного інвестування станом на 1 січня 2007 року за оперативною інформацією в район залучено 8191,05 тис.дол.США прямих іноземних інвестицій. Приріст іноземного капіталу за рік склав 318,5 тис.дол.США.

Упродовж звітного періоду інвестиційні вкладення поповнили лише ДП,,Туп України”, ДП,,Солені Млаки”, ТОВ,,Петро-Карбо Хем-Мукачево”, ТОВ,,Бліцарт-Продукціон”. Зареєстровано нові підприємства із залученням іноземних інвестицій ТОВ,,ВІ-Тіст”, ТОВ,,ФГФ Закарпатська фабрика виробів з деревини”.

У структурі прямих іноземних інвестицій найбільшу питому вагу склали грошові внески – 73,2 відсотка і внески у формі рухомого і нерухомого майна – 26,8 відсотка.

Інвестиції в економіку району вклали інвестори з 12 країн світу, найбільша частка припадає на Німеччину, Росію, США, Голландію, Угорщину.

За видами економічної діяльності інвестиції вкладались у розвиток сільського господарства, промисловості, транспорту, охорону здоров’я.

Серед підприємств району найбільша питома вага за обсягами інвестицій припадає на ТОВ,,Петро-Карбо-Хем-Мукачево”, ТОВ,,Авто+”, ТОВ,,Гузенд”.

Проте слід відмітити, що темпи вкладення іноземних інвестицій в еконоиіку району стримуються із-за ряду факторів, які потребують вирішення на загальнодержавному рівні:

-високі ставки ввізного мита на комплектуючі і матеріали, техніку яка в дальнішому б сприяла збільшенні виробництва продукції в т. ч. і для експорту;

-відсутність пільгових режимів та механізмів стимулювання розвитку іноваційної діяльності;

-відсутність стимулюючих умов роботи іноземного інвестиційного капіталу;

Протягом року продовжувалась робота по налагодженні партнерських зв’язків з прикордонними регіонами сусідніх держав. Керівники підприємств взяли участь у заходах при проведенні Днів Словаччини, Угорщини в Україні. Делегації від району побували з робочими візитами в містах побратимах Ніртелек (Угорщина), Лучки (Словаччина), Іглава (Чехія), повіті Сату Маре (Румунія).

Спеціалісти райдержадміністрації та представники органів місцевого самоврядування пройшли навчання по Програмі Добросусідства Польща-Україна-Білорусь, Угорщина-Словаччина-Україна, Канада-Україна та взято участь у розробці і реалізації стратегії інтегрованого розвитку регіону.

Повідомили ЗІА "Простір" у секторі зв’язків з громадськістю Мукачівської РДА.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також