Традиційне господарювання на Міжгірщині з екологічних позицій

10
0

На погіршення природного середовища значно впливає господарська діяльність на природні екосистеми, а особливо людський фактор.

Ліс створює винятково сприятливі кліматичні умови для відпочинку громадян, особливо в Карпатах, зокрема НПП «Синевир». Розширилась можливістьвиїздів позашляховиків у ліс внаслідок розвитку автомобілізації, що призводить до певного антропогенного навантаження, збільшились рекреаційні навантаження на ліс. У зв’язку з цим необхідно вивчити вплив такого навантаження на лісові екосистеми з метою встановлення норми рекреаційних навантажень. Цей показник може змінюватись в залежності від естетичної природоохоронної та наукової цінності - складу, структури, віку лісів, їх географічного положення, рельєфу та інших умов.

Люди, які проживають на території НПП «Синевир» за браком власних господарських земель, нерідко використовують лісові площі, як пасовища. Регулярне випасання худоби у природних екосистемах в процесі певного періоду господарювання наносить певну шкоду, а саме: об’їдання пагонів деревних рослин і перетворення їх в рослини-карлики; утворення ран, погіршення їх біологічного стану; знищення підросту; зміна цінних порід малоцінними; ерозія ґрунтів, а особливо значної шкоди зазнають гірські схили на слаборозвинених ґрунтах.

Державна служба охорони природних екосистем НПП «Синевир» здійснює постійний контроль за недопущенням порушень природоохоронного режиму (самовільні рубки, браконьєрство, рибальство — в місцях, де це заборонено тощо). З порушників у судовому порядку здійснюються стягнення штрафів.

Рослинний і тваринний світ парку може бути найбільш беззахисним перед тиском антропогенних факторів. Тому великий моральний обов’язок стоїть перед нами – зберігати всі живі істоти, починаючи від найдрібніших організмів, закінчуючи великими деревами, починаючи від маленьких безхребетних організмів, йдучи до пізнання окремих індивідуумів чи їх угрупувань (популяцій) великих ссавців, не залежно від корисності.

Етична і моральна поведінка кожної людини, правильне виховання підростаючого покоління, яке формується на принципах охорони і бережливого відношення до живої і неживої природи ніколи не спричинить шкоду для рослинного і тваринного світу. Саме такого ідеологічного напрямку дотримується НПП «Синевир» і закликає усіх людей берегти довкілля.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також