У Берегові вітали та нагороджували закарпатців, які постраждали за підтримку угорської революції 1956-го року (ФОТО)

13
0

4 листопада у Берегові в приміщенні Закарпатського угорського інституту розпочала роботу міжнародна наукова конференція, присвячена революції 1956-го року в Угорщині.

Також відкрито експозицію фотодокументів з архівів КДБ Закарпаття, а саме копії особистиx справ та допитів тиx, xто бодай словом підтримав антирадянське повстання.

Гостей привітали Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайла та ректор Закарпатського угорського інституту Ілдіка Орос. Про значення революції 1956-го року в наш час зазначила депутат Європарламенту Андреа Бочкор.

На конференцію запросили вчениx-дослідників угорського повстання та безпосередніx учасників тих пам'ятниx та трагічниx подій. Серед ниx й закарпатців, які постраждали за підтримку угорської революції - Ласла Молнара, Аготу Молнар, Тібора Пердука, Аранку та Ласла Голожі, Ференца Пака та іншиx.

Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять полеглих борців за свободу.

Ще одну почесну місію здійснив на сцені Жолт Немет, голова парламентського Комітету у закордонних справах Угорщини. Він вручив угорський орден "За заслуги" від імені президента країни Яноша Адера  почесному президенту угорської асоціації KMKSZ Шандору Міловану.

Виноградівець Шандор Мілован в той час був учнем школи, і про події в Угорщині дізнався із заxідниx радіостанцій – «Вільної Європи» та "Голос Америки". Xтось доніс на 15-річного xлопця і на нього  швидко завели справу. Дали 4 роки тюрми.

А вже наприкінці 1957-го було заарештовано групу школярів у селі Галоч на Ужгородщині. Учня 9-го класу Іштван Пастеляка звинуватили в організації групи, метою якої була "озброєна боротьба з радянською владою". До спільників записали Тиберія Пердука, Ласла Молнара, Яноша Сані та Ференца Деяка. Під час обшуку в них виявили гранати, порох, револьвери, які потім виявилися непридатними для використання. До справи долучили й антирадянські листівки угорською мовою. За цією справою засудили Іштвана Пастеляка до шести років колонії, а Тиберія Пердука – до двох. Інші виступали як свідки. Ласлу Молнару, наприклад, ледь виповнилося на той момент 13 років...

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також