У Будапешті – протести на захист Центральноєвропейського університету (ФОТО)

7
3

Та проти змін до закону про освіту 2011 року, які ініціював уряд на початку цього тижня.

За повідомленням різних угорських ЗМІ, участь у протестах, які пройшли цієї неділі по обіді 2 квітня у центральній частині Будапешта, зокрема перед парламентом, взяло 10 тисяч осіб. Організатори заявляють про 15 тисяч учасників.

– Вільна країна, вільний університет, – таким є основне гасло протестів, і як уточнюють угорські ЗМІ в натовпі не було помітно жодного антиурядового плакату.

Протести стали наслідком законопроекту, який вніс на розгляд парламенту міністр людських ресурсів Золтан Балог. Йдеться про зміни до закону про освіту у частині функціонування освітніх закладів з «іноземним корінням». Хоч у тексті законопроекту нема згадки про Центральноєвропейський університет, засновником якого є Джордж Сорос і який працю в Угорщині вже 25 років, але ці зміни торкнуться саме цього закладу, насамперед, цього вишу, який має угорську та американську «прописку». Є загроза, що з 2018 року (лютий/вересень) університет взагалі не зможе функціонувати в Угорщині.

На урядову ініціативу прореагували не тільки в Угорщині, а й за кордоном, зокрема у Держдепі США, засудивши його.

Утім, Віктор Орбан, коментуючи ситуацію навколо вишу під час одного з радіоефірів, зауважив, що Центральноєвропейський університет має «несправедливу перевагу перед іншими вишами Угорщини» і його доля буде вирішена у ході міжурядових перемовин між Угорщиною і США.


Довідково: В Угорщині діє 28 вищих навчальних закладів.

 

Коментарі

ЙБ
йончі бачі

йойой мадяри сяжурят за університет Сороса, та туй ся журю за наш вушливий мду, што вто буде кой го запрут, он тогди ся будут чухати тоті "учені" тай вошколовані гоблики, щербанки. папи, демянки, стегнейки,качурки, черепаньки, смочкулі, проскури, мілошовські, лужонскі, пігоши.ігнатишинки та й тоті што лем типиря купили си стипині, та йгиби уже учені стали, пак тоті най ся журят де пудйть і кого учити? а мадяри уйдуть із сього. аддека ми новина

І
Ітвон

Мадяри правильно роблять, що захищають свої національні інтереси від усіляких гнид соросів, які в кожній країні створюють осинні гнізда 5 колон, котрі потім влаштовують "кольорові революції".

В
Василь

Ай-яй-яй! Закриває-таки Мадьярщіна школу абвера,що готують терористів в наші держструктури? От і добре: чемодан-вокзал-Америка. Там нехай і грабують народ. "Давай,дасвіданья!" (С)

Читайте також