Угорщина тимчасово не буде возити ядерні відходи через Закарпаття

7
0

Угорщина не може вивезти ядерні відходи з АЕС "Пакш" в Росію через територію України, бо там нині небезпечно. Таке рішення прийняв комітет національної безпеки Угорщини.

У квітні 2003 року в колодязі № 1 другого блоку АЕС "Пакш" при промиванні касет сталася аварія рівня "3" за шкалою INES. Відновлювальні роботи проводилися великою групою російських і угорських підприємств на чолі з корпорацією "ТВЕЛ".

Опромінені збірки, пошкоджені при аварії, повинні бути вивезені до Росії, проте через кризу на Україні таку операцію виконати зараз неможливо, стверджує газета "Nepszabadsag".

Неможливість вивезення пошкодженого опроміненого палива з АЕС "Пакш" (Угорщина) до Росії через Україну може вплинути на перспективи експлуатації другого блоку станції. Тому розглядається інший варіант - вивезення опроміненого палива, минаючи територію України - через Адріатичне море, через Словаччину та Польщу залізницею або через Сербію по Дунаю. Однак для отримання такого дозволу потрібно чекати як мінімум кілька років. Свою згоду на вивезення альтернативним шляхом повинна дати Єврокомісія.

У той самий час, у понеділок 23 червня у парламенті Угорщини розглядатимуть питання отримання від Росії кредиту на 10 мільйонів євро на добудову двох нових (5-го та 6 -го) енергоблоків угорської АЕС "Пакш". Пальне для них теж планувалося возити з Росії (а назад відправляти відпрацьоване) через Україну та Закарпаття.

Керівник партії зелених Угорщини (LMP) Бернадетт Сел також стурбована тим, яким чином транспортуватимуть пальне для атомних електростанцій через Україну. Раніше Бернадетт Сел закликала уряд Угорщини припинити будь-які переговори з Росією щодо добудови АЕС "Пакш". Вона вимагала відмовитися від угоди по оновленню станції у світлі "нарощування військ на кордонах з Україною". Також представниця LMP вважає, що модернізація АЕС "Пакш" є для Угорщини поганим кроком не лише у політичному, а й у фінансовому плані. Зокрема це призупинить  розвиток альтернативної енергетики та збільшість залежність Угорщини від Росії.

 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також