Укрспирт провокує подорожчання горілки

19
0

З 1 вересня втретє за 2010 рік держконцерн Укрспирт планує підвищити відпускну ціну спирту, повідомив глава концерну Ігор Сухоносов.Як наслідок подорожчання сировини та енергоносіїв з початку осені вартість спирту збільшиться майже на 30% - до 105 грн / дал.

"У собівартості спирту енергетична і сировинна складові займають 92%, а 8% - це транспортні витрати і заробітна плата. Рентабельність заводів при цьому - 5-7%. У липні-серпні ціна зернових піднялася більш ніж на 20%, а природний газ для промисловості з 1 серпня подорожчав на 9,8%", - пояснює Сухоносов.

Тим часом виробники вважають підвищення цін на спирт необґрунтованим, звинувачують Укрспирт у монополізмі і вимагають поліпшення якості продукції.

"Якість спирту не змінюється, ніхто не проводить модернізацію", - заявив один з учасників горілчаного ринку.

За словами Ігоря Сухоносова, спирт відповідає державному стандарту і є якісним.

Віце-президент Української торгово-промислової конфедерації В'ячеслав Сокерчак вважає, що виробники повинні через Антимонопольний комітет з'ясувати обґрунтованість підвищення цін.

"Логічно звернутися в Антимонопольний комітет, тому що раніше ціни встановлювали спиртзаводи, а зараз їх диктує центр", - зазначає віце-президент.

За підрахунками учасників ринку, тепер ціна за пляшку горілки ємністю 0,5 л незабаром підвищиться на 2-3 грн.

Так, генеральний директор компанії Національні алкогольні традиції Роман Вашколуп передрікає, що вартість пляшки горілки ємністю 0,5 л збільшиться в роздробі на 2 грн, а на думку керівника департаменту маркетингу компанії Алеф-Віналь Анатолія Когана, - на 3 грн.

"Національні алкогольні традиції продають горілку на внутрішньому ринку і експортують її, тому зростання цін на спирт призведе до зниження обсягів експорту. Доведеться підвищувати ціни, і українська продукція, я маю на увазі не тільки нашу, може стати неконкурентоспроможною", - зазначає Вашколуп.

Крім цього, підвищення цін на горілку буде більш значним через перегляд ставки акцизу.

"Якщо в січні ми купували спирт за ціною 72,5 грн / дал, то з вересня будемо змушені платити 113-115 грн / дал. Це значний стрибок, який позначиться на вартості алкогольної продукції в роздробі. Ціна залежить і від ставки акцизу, який з 1 вересня підвищиться до 39,4 грн / л 100-відсоткового спирту ", - сказав директор з правових питань ЛГЗ Хортиця Геннадій Васюков.

Нагадаємо, що Росія підвищує мінімальну ціну на горілку. Так, мінімальна ціна на горілку в Росії вже найближчим часом може подолати позначку в 100 руб. (25,6 грн) за пляшку 0,5 л.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також