Ужгородські германісти розробляють нові підходи до вивчення німецької

9
0

Останнім часом помітно зменшується кількість бажаючих вчити німецьку мову, проте українські германісти всіма зусиллями намагаються її пропагувати, використовуючи цікаві методи.

 

Серед них викладачі найстарішого університету Закарпаття, які співпрацюють із багатьма асоціаціями, є членами різних клубів та беруть участь у різноманітних конференціях. Це вкотре доводить, що наукова база УжНУ  розвивається належно та може похвалитися багатьма досягненнями в германістичній сфері. Одним із тих, хто пропагує одну з найосновніших європейських мов, є і колектив кафедри німецької мови факультету романо-германської філології (зав. кафедри доц. Гвоздяк О.М.), котрий є членом Асоціації українських германістів.  Це товариство займається пропагуванням якісного навчання німецької мови в школах та ВНЗ, вдосконаленням кваліфікації вчителів і викладачів відповідної спеціальності та  співпрацею з різноманітними проектами. Раз на рік члени спілки зустрічаються і в ході конференції обговорюють злободенні теми, що стосуються вивчення, викладання німецької мови.
 
 Цьогоріч зустріч пройшла в Ужгородському національному університеті, де зібралося чимало гостей, які знаються на своїй справі. У 18-му за рахунком форумі обговорювали питання ролі німецької мови у трансфері освіти, науки та культури в Україні. Від  Ужгорода організатором заходу виступив УжНУ в особі ректора, професора М.М. Вегеша та проректора доц. О.М. Гвоздяк.  У роботі конференції взяли участь 119 викладачів та вчителів німецької мови України, з них 11 професорів, докторів наук, 42 канд. наук, доценти та гостей із-за кордону.
 
 Понад 100 гостей із різних куточків України (Київ, Львів, Донецьк, Черкаси, Одеса, Тернопіль, Полтава, Горлівка, Сімферополь, Херсон, Ізмаїл, Івано-Франківськ, Дрогобич, Миколаїв, Маріуполь, Ніжин, Житомир, Рівне та ін.)  завітали в УжНУ. Спочатку свої пленарні доповіді на конференції виголосили поціновувачі німецької мови, котрі прагнуть поширити її в Україні усіма можливими способами. Для учасників конференції було організовано виставку наукових досягнень викладачів кафедри німецької філології факультету РГФ УжНУ та навчально-методичних посібників видавництв «Корнельсен» (ФРН), «Нова книга» (Україна).
 
 Захід  розпочався вітанням учасників конференції проректором з науково-педагогічної та виховної роботи, зав. кафедри німецької філології доц. Гвоздяк О.М., президентом Асоціації українських германістів проф. А.Й. Паславською. На пленарному засіданні було заслухано 4 доповіді. Говорили і про самостійне навчання, і  основні питання, що стосуються  проекту  Інституту Гете, котрий підтримує міжнародну співпрацю в культурній сфері, подає докладну інформацію про суспільно-політичне життя Німеччини. А виступи учасників конференції супроводжувалися жвавими дискусіями з використанням технічних засобів. Під час конференції працювало 3 майстер-класи та 6 секцій.
 
 Окрім цього,  учасники мали змогу поспілкуватися зі своїми колегами з інших регіонів, поділитися та обмінятися чималим досвідом.
 
 По завершенню першого дня конференції силами студентів німецького відділення, кафедри «Туризму» та за участю фольклорного ансамблю народної пісні «Джерела Карпат» було організовано концертну програму німецькою та українською мовами.
 
 Другий день роботи конференції завершився підсумковим пленарним засіданням з прийняттям відповідної резолюції Асоціації українських германістів та екскурсією по Закарпаттю (мале кільце).
 
 Перш за все, варто сказати, що ХVІІІ Міжнародна наукова конференція «Роль німецької мови у трансфері науки, освіти і культури в Україні» проведена на високому науковому та організаційному рівні, про що засвідчили численні подяки учасників конференції та лист-подяка ректору УжНУ проф. Вегешу М.М. від президента Асоціації українських германістів проф. А.Й. Паславської (лист-подяка додається).
 
 Загалом приємно, що такі зустрічі відбуваються, оскільки саме на таких заходах учасники намагаються віднайти нові підходи до вивчення та висвітлення тієї чи іншої тематики, чим власне і займається Асоціація українських германістів. Відрадно зазначити, що проведення подібних заходів у стінах Ужгородського національного університету є значним кроком до міжнародної співпраці.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також