Ужгородські мачки й мацури

41
0

знову подалися у моделі

Щорічний, уже шістнадцятий, конкурс «Міс кіс» проводився минулої неділі в ужгородському Падіюні. Всяк міг показати свого домашнього улюбленця. Красувалися котами й дорослі, й діти, а переможець отримав смачненький котячий подарунок.

Котяче царство неоднорідне: інколи ці створіння милі, інколи агресивні, з пухнастою шерстю чи без неї, білі, чорні, смугасті, щасливі й не дуже. Майже всі з перерахованих були присутні на конкурсі найкращої кішки Закарпаття. Все проходило традиційно, проте цього року вразила велика кількість учасників – господарі чотириногих вельми активно заходилися випробувати здібності своїх улюбленців як артистів і зірок, адже граційно позувати перед журі вдається одиницям.

Котяча виставка передбачала п’ять категорій: безпородні коти, юніори, породисті коротко- й напівкороткошерсті, довгошерсті – у головних номінаціях «Фотокицька 2008», «Глядацька симпатія» і власне «Міс кіс». Однак у ході подій журі вирішило нагородити пухнастих красенів ще й у додаткових категоріях: найстарший і наймолодший кіт виставки.

Масово на свято завітали перські царі й царівни: вони поважно висиджували призові місця, за ними – шотландські й британські висловухі, а також непосидючі сіамські й звичайні непородисті, однак не менш красиві кішки.

Співорганізаторка дійства Оксана Лукач розповіла, що конкурс має благородну  мету, а саме – привити любов до братів наших менших і пропагувати дбайливе ставлення до тварин. Також зазначила, що таким чином можливо простежити поширення на Закарпатті нових порід котів, за­охотити людей взяти до свого дому кішку, адже багато хто з учасників продає чи просто бажає передати свого улюбленця в добрі руки з певної причини.

Варто зазначити й те, що власники на конкурсі можуть підібрати своїм котам відповідну пару, якщо це потрібно, або навіть ветеринара для особистого догляду. Тому Падіюн і спонсори заходу (товариство «Аура», Ветеринарна клініка «Вест сервіс» та  Ковбаски «Рекс») вирішили, що доцільним буде запросити до журі біолога й ветеринара, які б змогли професійно, з погляду медицини, оцінити закарпатських красунь і красенів.

Незважаючи на те, що всі коти були по-своєму оригінальні й цікаві, лауреатом мав стати тільки один. Хай як дивно, у конкурсі «Міс кіс» виграла не міс, а  містер. Кремезний кіт Тайсон підкорив журі й зібрав довкола себе море любителів тварин. Хазяйка Тайсона Вікторія Козир зазначила, що представників його породи – екзотичний короткошерстий – в Ужгороді просто більше нема, тож перемога була очікувана.

Найбільш симпатичною фотокицькою стала перська княжна Лісса, а глядацькі симпатії здобув її одноплемінник кіт Кузя. Двоє проти однієї – ось такий вислід конкурсу, в якому мацури все-таки виявилися кращими моделями.

Ірина ВАЩУК, студентка відділення журналістики УжНУ

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також