В Іршаві говорили про сміття, воду та енергозабезпечення

10
0

Під завісу зими в Іршаві Асоціація міст України за підтримки Агенції США з міжнародного розвитку в рамках реалізації Проекту «Ініціатива захисту прав та представлення інтересів місцевого самоврядування в Україні» (проект «Діалог») провели одноденну Фахову майстерню на актуальну тему: «Інноваційні практики надання децентралізованих комунальних послуг населенню». В її роботі взяв участь голова райдержадміністрації В.І.Феєр та заступник голови РДА Ю.І.Фельцан.

 

Начальник управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації В.П. Романець охарактеризував ситуацію по області в цій сфері по таких напрямках як водопостачання, утилізація твердих побутових відходів, теплозабезпечення і обслуговування багатоквартирного житлового фонду.
 
Віктор Іванович позитивно оцінив проведення Фахової майстерні в нашому районі. Керівництво райдержадміністрації предметно вивчало досвід сусідньої Словаччини по утилізації сміття. На сьогодні в районі ведеться активна підготовка до реалізації одного із проектів на сучасній цивілізованій основі – до осені матимемо свій полігон. В області багато говориться про діяльність   у цій царині фірми АVЕ. Проте ніхто – про те, куди вона вивозить зібране сміття. 
 
Питання?! Ще й яке!
 
У нас район не промисловий, і може розвиватися, -- як туристично-рекреаційний. А без чистого довкілля про таку перспективу можна забути.
 
Далі русло дискусії повернуло на не менш актуальну тему -- енергозбереження. І тут маємо свої плюси і мінуси. На сьогодні ставиться завдання -- на 50 відсотків знизити споживання природного газу. Але для проведення необхідних заходів, впровадження сучасних технологій не маємо потрібних коштів. Хоча в перспективі -- створення на Іршавщині 500 нових робочих місць дасть до районного бюджету ці надходження.
 
Ведучий Фахової майстерні – Регіональний координатор Проекту «Діалог» по Закарпатському РВ АМУ Іван Ревтій запитав В.І. Феєра, чи має виконавча влада як-небудь форми заохочення тих, хто впроваджує енергозберігаючі технології?
 
Голова РДА дав розгорнуту відповідь де, зокрема, відзначив: нам дають кошти із Державного бюджету за формулою, але опираючись на енергетичні паспорти ми виділяємо їх установам, закладам і органам місцевого самоврядування. Керівники цього рівня повністю розпоряджатимуться ними в межах призначень на заробітну плату та оплати за енергоносії. Але той, хто не вкладеться у визначені ліміти, відповідно недоотримає --5, --10, --30 відсотків і – навпаки – той, хто зекономить, буде належним чином простимульований.
Взаємозацікавлена розмова велася і довкола запровадження альтернативних джерел енергії в нашому краї.
 
Про них та інший досвід у реформуванні сфери житлово-комунального господарства Словаччини, в тому числі і в контектсті входження країни у Європейський Союз, розповів Перший секретар Генерального консульства Словацької Республіки п. Александер Шкурла. Високо оцінивши участь амбасадора у надзвичайно важливому для регіону заході та надану інформацію про європейський досвід, від імені господарів дипломату були вручені сувеніри, що нагадуватимуть йому про Іршаву.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також