В іршавських землях дефіцит поживних речовин

9
0

Днями відбулось засідання постійної комісії районної ради з питань екології, використання природних ресурсів, рекреації, земельних відносин та агропромислового комплексу, яку очолює Василь Павлище. На порядок денний народні обранці винесли десять питань. Йшлося про програми розвитку сільського господарства, заяви громадян, листи та звернення стосовно реорганізації лісової галузі, розширення національного природного парку «Зачарований край».

 

 Як відомо, амброзія полинолиста – це надзвичайно карантинний бур’ян. Він практично не має природних конкурентів, негативно впливає на стан здоров’я людей та тварин, особливо під час цвітіння. Амброзію потрібно знищувати хімічними та агротехнічними методами. На це й спрямована відповідна програма, про яку депутатам розповів начальник управління агропромислового розвитку РДА Микола Кудрей. Він також говорив про те, що нині у районі 9 тисяч гектарів земель мають кислу реакцію. У значної частини ґрунтів спостерігається дефіцит поживних речовин, зокрема гумусу, фосфору, кальцію та магнію. Для виправлення ситуації необхідно провести хімічну меліорацію, тобто вапнування. Є спеціально розроблена програма. Обидві програми депутати погодили та розглянуть вже на сесії райради. 
 
У Андрія Станчака з Довгого є сумніви щодо правильності межі з сусідом. Заявник хоче впорядкувати її відповідно до державного акту на право власності на землю. Для цього довжанину потрібна допомога спеціалістів. 
 
Ганна Корпош з Лози скаржиться на те, що їй виділили земельну ділянку під будівництво в урочищі Гнитилів Тік, однак у списку громадян, що в додатку до рішення сільради, її прізвище не значиться. Жінка просить вирішити питання. В обговоренні скарги участь взяв депутат райради від Лози Микола Сочка та сільський голова Іван Петенько. 
 
Жителі Білок написали колективне звернення стосовно будівництва фундаменту на перетині вулиць Конституції та Лермонтова. Через це перекривається шлях до присілку Павлиновиці, куди чимало громадян йде до своїх земельних ділянок або ж навпростець дістається додому. Білківчани хочуть цю ділянку землі залишити для загального користування. 
 
Рішення стосовно вирішення проблем, які порушили жителі сіл, прийматимуть після того, як члени комісії виїдуть на місце. 
 
Розглянули й низку листів районних та вищих органів виконавчої влади, що стосуються реформування лісової галузі та природно-заповідного фонду. У них йде мова про вилучення 415 га угідь Берегівського лісового господарства, що знаходяться на території району, та приєднання їх до Довжанського лісомисливського господарства. Також обговорювалися подальша доля полонини Кук, філії «Іршавський лісгосп» ДП «Агроспецсервіс», процедура розширення національного природного парку, запропонована Міністерством екології та природних ресурсів України. Ці листи братимуть до уваги при виконанні рішення райради «Про пропозиції щодо реорганізації лісового та природно-заповідного комплексів району».
 
Нещодавно у Лисичові відбулись збори активу та представників громадськості села. Одне з питань, які порушувалися, -- розширення національного природного парку за рахунок Лисичівського лісництва. На його території знаходяться букові праліси, мінеральні джерела, історичні пам’ятки, музей-кузня «Гамора», частина полонини Кук. Комісія до таких пропозицій поставилася схвально і вважає, що спочатку потрібно виконати попередні рішення райради, що стосуються лісової галузі та природно-заповідного комплексу.  
 
У своєму зверненні на адресу районного керівництва, начальника профільного обласного управління депутат райради Іван Делеган пише, що перед приєднанням ДП «Загатянське лісове господарства» до Довжанського керівник останнього дав обіцянку на зборах колективу, що ніхто без роботи не залишиться. Однак нині вже звільнили чотирнадцять людей. Найближчим часом така доля чекає ще дев’ятьох. Народний обранець просить розібратися в ситуації. 
 
Комісія прийняла рішення надіслати листа директору Довжанського лісомисливського господарства Василю Леднею, аби той надав пропозиції щодо розширення НПП «Зачарований край» за рахунок Лисичівського лісництва та пояснив причини звільнення працівників підприємства.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також