В облдержадміністрації відбувся круглий стіл

5
0

з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

        Сьогодні, 12 грудня, в облдержадміністрації відбувся круглий стіл з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Участь у заході взяли т.в.о. заступника голови облдержадміністрації Омелян Мателешка, начальники управління охорони здоров`я Василь Скрип та головного управління праці та соціального захисту населення Віктор Мацола, голова обласної громадської організації `Союз Чорнобиль України` Василь Угрин, голови міських та районних організацій.

 У вступному слові Омелян Мателешка зазначив, що головне завдання зробити все, щоби пом`якшити біль та страждання тих людей, які 22 роки тому, незважаючи на загрозу життю, свідомо йшли на ліквідацію  техногенної аварії.

 – Цього року ми втретє відзначаємо День учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Нині на закарпатській землі проживають понад 5 тисяч `чорнобильців`, з яких ­– 256 інваліди. Більше 500 наших земляків-ліквідаторів померли в розквіті сил, з них 50 – цьогоріч, – констатував тимчасовий виконувач обов`язків голови облдержадміністрації.

 На зустрічі піднімалися  питання соціального захисту `чорнобильців`. Як повідомив начальник головного управління праці та соціального захисту населення Віктор Мацола тільки в цьому році з державного бюджету для реалізації цільових „чорнобильських” програм було виділено понад 6,5 мільйона гривень, за рахунок яких забезпечено надання близько 20 видів пільг та компенсацій ліквідаторам. 363 дітей та дітей з батьками, а також 79 дорослих оздоровлено за рахунок коштів державного бюджету.

 – Обласна влада активно долучається  до підтримки цієї категорії населення. Так, у 2008 році понад 300 тисяч гривень з обласного та місцевих бюджетів використано  на підтримку `чорнобильців`. 410 дітей додатково оздоровлено за рахунок бюджетів міст та районів. За сприяння керівництва області 31 благодійну путівку виділили закарпатські санаторій, – каже Віктор Мацола. – Також цього року в області відкрито пам`ятники ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС – в Мукачеві та Берегові.

 Разом з тим під час круглого столу представники громадських організацій озвучили проблеми, з якими стикаються – недостатнє забезпечення `чорнобильців` медичними засобами,  не вистачає путівок в санаторії.

 – Тільки кожен дванадцятий із нас може розраховувати на безкоштовну путівку. Також потребує вдосконалення механізм нарахування пенсій учасникам ліквідації аварії, – зауважив голова Мукачівської районної організації `Союз Чорнобиль України Іван Герц. Керівник Свалявської міськрайонної організації Михайло Сярканич говорив про проблеми із забезпеченням медикаментами `чорнобильців`.

 – Держава виділяє для цього замало коштів. До прикладу, на курс лікування променевої хвороби потрібно витратити майже 5 тисяч гривень. Зрозуміло, що лікування оплатити може не кожен ліквідатор, – каже пан Михайло.

 Представники влади запевнили, що облдержадміністрацією, органами виконавчої влади і надалі вживатимуть заходи щодо покращення соціального захисту постраждалих внаслідок техногенної аварії. Омелян Мателешка також запевнив, що для покращення матеріального становища `чорнобильців` вишуковуватимуться додаткові кошти.

 

Нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії  на  Чорнобильській АЕС в Ужгороді відбулося покладання квітів до пам’ятника закарпатським ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС, в якому взяли участь т.в.о. заступника голови облдержадміністрації Омелян Мателешка та заступник голови облради Василь Брензович

 Під час урочистого зібрання до присутніх зі словами вдячності за самовідданість в подоланні катастрофи звернулися  Омелян Мателешка, Василь Брензович. Вони також вручили грамоти та подяки від облдержадміністрації та обласної ради, повідомили в управлінні інформації та зв`язків з громадськістю облдержадміністрації.

 

 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також