В Ужгороді медики з чотирьох країн обмінювались досвідом

11
0

У суботу за підтримки партії «УДАР Віталія Кличка», відбулася Міжнародна конференція угорськомовних медиків. Поділитися власним досвідом і навчитися новому, на Закарпаття завітали 35 медиків з Румунії, Словаччини, Угорщини. Всього участь у конференції взяли близько 100 учасників.

 

Відтак, запрошені заслухали 12 виступів, третину з яких підготували ужгородці. Переважно, говорили про гастроентерологію у дітей і дорослих, алергічні прояви, а також на перинатальні теми.
 
«Це унікальна для України конференція, на якій наші лікарі, що володіють угорською мовою, мають змогу навчитися новітнім методам лікування, які вже є доступними в країнах, де медицина розвинута на порядок вище, ніж в Україні. Ось чому, за відсутності належної підтримки від влади, ми мусили взяти на себе  певні організаційні питання, - розповів голова закарпатського УДАРу Валерій Пацкан. – Основна проблема медицини в Україні  – відсутність належного матеріального забезпечення з боку держави. Лікарі в нашій країні досвідчені, але для їх нормальної роботи, на жаль, не забезпечено ні достатньої кількості ліків, ні належного обладнання. Мізерні зарплатні нівелюють поняття престижності професії лікаря в нашій країні. Відтак, найкращі професіонали емігрують, а система медицини розвивається занадто малими кроками». 
 
За словами секретаря ужгородської спілки угорськомовних лікарів, Олександри Мінчук, для медиків мати можливість брати участь у подібних конференціях дуже важливо, адже це дозволяє переймати практичний досвід  від представників різних країн. 
 
 «На подібних конференціях ми постійно дізнаємося про нові методи, спілкуємось з лікарями, професурою, - розповіла  Олександра Іванівна.  - Приємно, що учасники конференції  охоче діляться з нами своїми знаннями, консультують по важким випадкам. Всі виступаючі – це не тільки теоретики, а й висококласні практики. До прикладу, завідуючий онкологічним відділенням з Дебрецена підготував тему про найновіші методи і апаратуру для лікування онкологічно-хворих. Його знання вже неодноразово приходили нам у нагоду».
 
Заступниця голови обласного осередку Організації угрськомовних лікарів та медсестер Закарпаття Єлизавета Лях розповіла, що подібні  конференції відбуваються чотири – п’ять разів на рік (по разу на рік у кожній з країн-учасниць). На її думку, дуже важливо сьогодні звернути увагу на здоров'я дітей, адже це чи не основний показник здоров'я нації. 
 
 «Останнім часом ми, лікарі, помічаємо, що здоров’я дітей в Україні погіршується. А це загроза нашому майбутньому, - розповіла Єлезавета Лях. - Тому, основне завдання Організації угрськомовних лікарів та медсестер Закарпаття – донести до людей, що здоров’я треба берегти.  У нас є різні програми, в тому числі щодо збереження нації, здорового харчування, профілактики соціальних хвороб.
 
Такими проблемами ми переймаємося. Також, стараємось допомагати важкохворим по всій Україні, навіть відправляємо на лікування у Будапешт». 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також