В Ужгороді відкриють міні-музей імені Георгія Кірпи

24
0

Серед VIP-гостей буде й екс-президент Словаччини Рудольф Шустер

20 липня, в 61-річницю від дня народження загиблого міністра транспорту України Георгія Кірпи, в Ужгородському залізничному вокзалі буде встановлено меморіальну дошку та бюст, а також відкрито  міні-музей його імені. Про це кореспонденту ЗІКу сьогодні, 17 липня, повідомив голова Ужгородської територіальної профспілкової організації Львівської залізниці Ярослав Афтанас. З його слів, серед почесних гостей до міста приїдуть зокрема екс-президент Словаччини Рудольф Шустер, почесний консул України в Словаччині Станіслав Обіцький, гендиректор Укрзалізниці Володимир Козак, начальник Львівської залізниці Михайло Мостовий.

За словами п. Афтанаса, музей працюватиме в центральній залі вокзалу, там же буде встановлено і бюст з білого мармуру (автор Сергій Демчук). Серед експонатів музею буде представлено нагороди Георгія Кірпи, його годинник, авторучку, а також особистий одяг. Вхід для відвідувачів буде вільний. Усе це здійснено завдяки добровільним внескам працівників залізниці, сім’ї загиблого, а також небайдужих громадян, розповів п. Афтанас.

Урочистості розпочнуться о 9 ранку в соборі Кирила і Мефодія, відбудеться панахида за участю о. Димитрія Сидора. Відтак вони продовжаться на вокзалі, де окрім згаданого, планується також мітинг працівників залізниці, і закінчаться обласним турніром з міні-футболу 20 та турніром зі шахів 21 липня .

Довідка. У 2005 році рішенням Ужгородської міської ради Привокзальну площу міста було перейменовано на площу імені Георгія Кірпи.

27 грудня 2004 року Георгій Кірпа був знайдений мертвим з вогнепальним пораненням у голову у заміському будинку в Бортничах Київської області. За фактом смерті Георгія Кiрпи Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу за статтею 120 (доведення до самогубства) Кримінального кодексу України.

Георгій Кірпа був начальником Львівської залізниці з 1993 по 2000 рік. У 2000 році він очолив «Укрзалізницю», а в 2001 - став міністром транспорту.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також