В Ужгородській РДА виявили порушень на 200 тисяч

6
0

На черговому засіданні колегії райдержадміністрації розглядалися три дуже важливі для життєдіяльності району питання. Про підсумки виконання місцевих бюджетів району за перше півріччя цього року розповіла начальник фінансового управління РДА Ольга Ящищак.

Із 33 місцевих бюджетів невиконання планових показників спостерігається по 8 сільських бюджетах: Великогеївському (87,7%), Есеньському (64,7%), Киблярівському (85%), Малодоброньському (78,4%), Ратівецькому (82,5%), Сторожницькому (84,3%), Холмецькому (78,1%), та Яроцькому (84,7%).

Переважно незабезпечено виконання по таких видах надходжень: платі за землю, збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності, фіксованому сільськогосподарському податку, державному миту, по податку на доходи найманих працівників тощо. Однією з причин такої ситуації є необгрунтоване завищення планів по доходах, що не враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів.
На невиконання Киблярівського сільського бюджету, наприклад, за перше півріччя суттєво вплинуло зменшення надходжень по орендній платі за землю  з юридичних осіб.

Доповідач наголосила, що сільським радам слід переглянути свої бюджети, максимально  шукати ресурси в себе. За порадами завжди можна звернутися і до податківців, і до фінансистів району. При потребі можна взяти позику: тут допоможуть казначеї. Ця палочка-виручалочка  ставала в пригоді вже не раз.

Сільрадам слід систематично проводити моніторинг надходжень в розрізі податків і зборів та інших обов’язкових платежів. Треба забезпечити цільове та ефективне використання бюджетних коштів, налагодити належний поточний контроль за станом фінансово-бюджетної дисципліни бюджетних установ.

Про підсумки економічного і соціального розвитку району за  перше півріччя 2011 року розповіла заступник начальника управління економіки державної адміністрації Вікторія Цигейка. Промислові підприємства району забезпечили зростання обсягів реалізованої продукції (робіт, послуг) на 44,9 відсотка. Всього реалізовано промислової продукції на 1511,8 млн. грн. або більше третини загальнообласного обсягу. Характерно, що понад 40 відсотків загального обсягу реалізації складає інвестиційна продукція.

З інформації  про підсумки економічного і соціального розвитку району можна було довідатися і про агропромисловий комплекс, капітальне будівництво,  про розвиток підприємництва, сприяння зайнятості населення тощо.

Начальник контрольно-ревізійного відділу Тетяна Діус у своєму виступі  конкретно зупинилася на результатах ревізії фінансово-господарської діяльності у відділі освіти та у справах національностей РДА (колишній начальник відділу С. Третиник). Порушення фінансової дисципліни тут призвели до збитків на загальну суму 214,56 тис. грн.  За рахунок бюджетних коштів здійснено оплату завищеної вартості та обсягів виконаних ремонтно- будівельних робіт. Ці ж порушення виявлені і в Соломонівській сільській раді (колишній сільський голова О. Мароші). Тут втрати фінансових ресурсів склали 69,06 ти. грн. Колишній Худлівський сільський голова В. Трембецький допустив неповне отримання плати за оренду земельних ділянок за укладеними договорами, виплату зарплати з порушеннями законодавства та відповідно зайве нарахування внесків до фондів, завищення вартості виконаних ремонтно-будівельних робіт тощо. Загальні збитки склали 40,03 тис. грн..

У рішенні колегії з цього питання керівникам управлінь, відділів та підрозділів державної адміністрації, головам сільських рад та керівникам установ та організацій рекомендовано посилити  контроль за дотриманням фінансової дисципліни, за станом організації і веденням бухгалтерського обліку та посилити моніторинг роботи з профілактики та попередження фінансових порушень.
Прийняті відповідні рішення і з інших питань.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також