Важкі метали від румунів

14
4

Знову отримала Тиса, але про компенсацію збитків наші урядовці й не думають

У 2-4 рази перевищення концентрації забруднюючих речовин, зокрема, важких металів – цинку, заліза, міді  зафіксували у водах Тиси, внаслідок техногенної аварії у Румунії минулого тижня.

 Як виявилось, 16 квітня в результаті прориву напірного трубопроводу на станції очистки шламових вод гірничо-видобувного підприємства в районі міста Бая Борша сталося аварійне забруднення річки Секу, притоки ріки Цісла, яка впадає в річку Вішку ліву притоку Тиси. Відстань від місця аварії до українсько-румунського кордону поблизу Ділового на Рахівщині — 72 км.
Рішенням комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Закарпатської ОДА тимчасово призупинили забір води із поверхневих водозаборів на Тисі в Тячеві та Хусті, екологічна інспекція на 6 створах проводила контрольні забори води.

 На ранок вівторка, 21 квітня, із лабораторії державної екологічної інспекції у Закарпатській області повідомили, що відібрано 54 проби води, проведено 504 компонентовизначення вмісту важких металів у поверхневих водах Тиси і вони показали, що «якість поверхневих вод відповідає фоновим концентраціям, характерним для поверхневих вод Тиси у весняний період».

 Подібним чином Румунія кілька разів на рік труїть Закарпаття, але поки що жодного відшкодування ми не дочекалися. Хоча тільки робота протягом кількох днів виїзної лабораторії, яка відслідковує стан води у Тисі, обходиться близько 5 тисяч гривень.

 Уряд пасивно спостерігає за ціанідами та іншим непотребом, які, прибувши з сусідньої держави, осідають у нашій річці, на наших полях, а відтак і у шлунках. Мляво лунають заяви окремих політиків, що слід виставити Румунії рахунок за завдані збитки, а у разі відмови звертатися до Міжнародного суду. Однак поки що кожна техногенна аварія у сусідів стає проблемою виключно для закарпатської влади, якій люди ближче, ніж далеким від Закарпаття урядовцям Тимошенко.

Коментарі

А
Анна

надо заставить их- Румынию заплатить за очистку.

О
Ольга

не так давно румыния сброила отходы скаких то химзводов в реуДнестр.Они то сбросили там.а пострадали тут.Рыба погибла.А г.Одесса пользуется водой из Днестра.Это единственный источник питьевой воды.Тогда тоже все обошлось для них легким испугом.А пора платить.

И
Иван

вот к чему приводит безнаказанность.К безотвественности.Румын призвать к ответу.

М
Магдалеа

Странный народ румыны.Все время они `засоряли` реку Днестр,теперь вот -Тиса.Наверное пора отвечать.Надо заставить Румынию ответить за регулярное засорение рек. .

Читайте також