Вчитель з Мукачівщини: Сертифікація - це перспектива для професійного зростання

30
1

Продовжуємо публікувати відгуки вчителів про користь сертифікації. Цього разу про те як пройти сертифікацію розповідає учитель початкових класів, Плоскановицької початкової школи Чинадіївської селищної ради. Далі - текст автора без змін.

Сертифікацією педагогічних працівників я зацікавилась ще у 2019 році, але наважилась взяти участь у сертифікації тільки у 2022 році. Поясню чому. Насамперед мене стримували внутрішні бар’єри, такі як нерішучість, невпевненість у власних силах, а також стереотип про те, що в сільських школах працюють вчителі другого ґатунку. Однак, мене постійно цікавило, де я – вчителька сільської малокомплектної початкової школи, серед учителів області, країни, на скільки мені вдається реалізовувати концепцію НУШ. Хотілося, щоб мене об’єктивно та неупереджено. Адже відгуки колег – це одне, зовсім інше – незалежна експертна оцінка.

Зробити крок, який би дозволив переступити психологічний бар’єр, так би мовити, вийти із зони комфорту – досить важко. Але я наважилась, про що не шкодую.

Після успішної сертифікації, я неодноразово була залучена до проведення семінарів, круглих столів організованих управлінням Державної служби якості освіти у Закарпатській області, а у 2023 році мені знову поталанило взяти участь у сертифікації, але на цей раз у якості освітнього експерта. Новий досвід, нові знання, нові виклики…

Оцінювання учителів початкових класів, учасників сертифікації, як і торік, відбувалося впродовж одного дня, протягом якого потрібно було оцінити 15 професійних компетентностей за 28 критеріями відповідно до Методики експертного професійних компетентностей учителів початкових класів. Спостереження уроків, самоаналіз, самопрезентацію та інтерв’ювання вчителя я сприймала крізь призму власного досвіду. І якщо торік, коли я була учасником сертифікації, я переживала за те, щоб презентувати свою роботу на належному рівні, то зараз, у якості експерта, хвилювання були з приводу того, щоб фахово й об’єктивно оцінити кваліфікацію та майстерність учителя. Адже кожна оцінка має бути прозорою, виваженою та чітко обґрунтованою.

Участь у сертифікації для мене – це можливість отримати визнання свого професіоналізму, перспектива для професійного зростання, спосіб свідомо долучитися до якісних перетворень системи освіти в Україні.

Побачивши процес сертифікації очима учасника й очима експерта, з упевненістю можу сказати, що в Україні є рівні можливості для саморозвитку і самореалізації як для сільського вчителя, так і для педагога зі столиці. Разом з тим у процесі оцінювання педагогічної діяльності учасника сертифікації відбувається професійне вдосконалення не тільки вчителів, а й самих експертів, поповнюється арсенал нових інструментів та технологій навчання.

У мене тільки позитивні враження від процесу сертифікації. Не жалкую, що одного дня твердо вирішила взяти участь у сертифікації 2022. Тому, що в результаті цього тривалого процесу, сповненого багатьох несподіваних моментів і приємних хвилювань, мені вдалося стати частиною прогресивної освітянської спільноти.

ЗУБАК Наталія Михайлівна,

учитель початкових класів, ПЛОСКАНОВИЦЬКОЇ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ ЧИНАДІЇВСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ МУКАЧІВСЬКОГО РАЙОНУ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Н
ніт

а коли будуть сертифікувати викладачів вузів? Бо інколи такі попадаються… з такими компетентностями…. з таким світоглядом і кругозором, такі начитані, з таким словниковим запасом…. ух, що вуха скручуються у трубочки Шрека. А ще потім « дай ми сто баксу і виставлю тти бали, кулько хочеш»

Читайте також