Венеціанська комісія не підтримала звинувачення Угорщини щодо мовної статті - МОН

11
23

Про це йдеться у заяві Міністерства освіти України після затвердження результатів на фінальному засіданні Венеційської комісії, 8 грудня 2017 року.

Міністерство освіти і науки України вважає висновок Венеційської комісії стосовно мовної статті Закону "Про освіту" збалансованим та конструктивним.

"МОН вітає послідовну позицію Комісії в питанні місця й ролі державної мови в освітньому процесі. Визначальна роль державної мови не може піддаватись сумнівам та повністю відповідає всім міжнародно-правовим інструментам міжнародних та регіональних організацій. Ми вдячні Венеціанській комісії за підтвердження цієї позиції", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, найголовніша теза висновку полягає в тому, що стаття 7 є рамковою та підлягає подальшій деталізації, зокрема у Законі "Про загальну середню освіту". У МОН погодились із цим висновком.

"Спільно з національними громадами МОН працюватиме над подальшою розробкою різних підходів до навчання меншин, з урахуванням їхніх освітніх потреб. Основна ціль – забезпечити достатній рівень володіння як державною, так і рідною мовами", - наголосили у профільному міністерстві.

Крім того, Комісія прийняла аргументацію української сторони щодо закидів, ніби мовна стаття Закону "Про освіту" звужує права представників національних меншин. У Комісії зазначили, що питання змісту і обсягу прав належать виключно до компетенції Конституційного Суду України, а низка питань щодо застосування мов має вирішуватись спеціальними законами. Таким чином, обвинувачення з боку Угорщини не підтримані. 

При цьому у Комісії рекомендували "видовжити перехідний період для імплементації статті".

"Так, наразі Закон "Про освіту" вказує, що повноцінно в силу мовна стаття має вступити в 2020 році. Міністерство освіти і науки України погоджується, що з педагогічної точки зору продовження перехідного періоду є обґрунтованим і повністю підтримає цю рекомендацію. Комісія також підкреслила, що Україна має максимально широко використати можливості пункту 4 статті 7, що МОН і планує зробити", - заявили у МОН України.

У Міністерстві освіти також закликали партнерів-сусідів до конструктивного діалогу.

Офіційний висновок буде оприлюднений Венеційською комісією 11 грудня. 

Нагадаємо, Сійярто озвучив 2 умови для вирішення конфлікту навколо українського закону про освіту. Серед них ""жодне з прав угорської меншини не може бути відчуджене", а також має бути згода закарпатських угорців на зміни в законодавстві щодо освіти.

Коментарі

Г
гоша

В Украини мова должна быть всякая и разная.В Украине очень много проживаюит народа разных стран. Кто хочет тот на той мове и разговаривает и точка. Бандеры на бандеровском, молдован на молдованскои и т. и т.п.

Z
Zoltan

"Якби закон був імплементований таким чином, що мови меншин викладалися лише як предмет, без можливості вивчати інші предмети мовами меншин, це явно було би непропорційним втручанням у існуючі права меншин." Детальніше читайте на УНІАН: https://www.unian.ua/politics/2288314-zmi-oprilyudnili-povniy-tekst-visnovku-venetsianskoji-komisiji-schodo-zakonu-pro-osvitu.html

B
Barcelona

Венеціанська комісія ПІДТРИМАЛА звинувачення Угорщини щодо мовної статті https://www.unian.ua/politics/2288314-zmi-oprilyudnili-povniy-tekst-visnovku-venetsianskoji-komisiji-schodo-zakonu-pro-osvitu.html

К-
Карпато - словин

До Glas Josef- Magda : самим лично знавим 8-х швабuв што уїхали на все . За мадяр и ни говорю .... Ньінішній бардак и х продовжинням тої совдеповської політикьі , котру в наш край притягли в 1945 годі . У Кийові сидять комуно - комсомольці котрі по иншому як красти правити ни знавуть . Они плоть и кров уд тої власти . Унукьі іхні . И ни кuнця сьому а ни краю .

Ф
Фатів

Кідь Мадяри тепер будуть розумні то дадуть всім Мадярське громадянство Закарпатцям без знання угорської мови тоді вони вийграють всьо. І без ничого всі Закарпатці самі захотят приєднатись до цівілізованої європейскої держави. І нияка окраїна незможе діктовати і робити геноцид Закарпатцям. Я дуже сомніваюся що люди будуть проти жити у нормальній європейській цівілізованій державі. Хоть по закону наше Закаопаття є незаконно утримпнно і приєднанно до окраїни. Просто всі мовчать.

2
22:14

но ни кажуть у закарпаттьови шо,кажуть што,но ё моё...

1
123

Ви "Євген" у Верховній Раді перевірте у всіх українську, а потім лізьте до угорців!!! Кіть чесно, та уже достали, шо, немаєте чим занятись

Я
я

Лізуть до нас і лізуть ниє у Закарпаттю украінськоі мови я не знаю яка вона точно но то што не украінська то факт а мадярам глубоко до дупи украінська мова

О
Олег

)))))))))Заперевальний Бачі лоханувся

GJ
Glas Josef-Magda

Із за вашої ідіотскої політики совдепівської від вас виїхали всі шваби тепер виїдаєте мадярів, це ваша ціль всіх вигнати хто не так думає як ви шановні українці!

Б
Бачі

Шановні редактори, вибачте, сталася емоційна помилочка... у назві статті не побачив "не підтримала" - прочитав "підтримала"... Вибачте, але не маю можливість відкорегувати коментар або видалити його... Ще раз вибачаюсь!!!

Б
Бачі

редактори цієї газети або глупі або орбаноголові??? "Венеціанська комісія рекомендувала Україні уточнити норми щодо мов нацменшин у майбутньому законі про середню освіту, зазначив нардеп Володимир Ар'єв. У висновках Венеціанської комісії щодо українського закону про освіту немає рекомендацій змінювати статтю 7 про мову освіти, на чому наполягали угорські та румунські політики. Про це у Facebook написав народний депутат від Блоку Петра Порошенка, член української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи Володимир Ар'єв. "Висновки Венеціанської комісії по освітньому закону: угорські й румунські політики не отримали для себе ні-чо-го. Немає рекомендацій змінювати статтю 7, через яку Угорщина влаштувала шантаж євроінтеграцією. Є рекомендація уточнити норми щодо мов нацменшин у майбутньому законі про середню освіту. Ще ЄС і НАТО днями висловили нерозуміння шантажистською політикою Будапешта. Цікаво, що уряд Орбана тепер говоритиме?

Д1
до 19:21

Кацапчик, а вішати ти будеш? Бги-Ги-Ги!!!

К-
Карпато - словин

Читайте на Укр .правді .Для мадяр вшитко лишаєся як и бьіло .

Л
льотчик

резолюція офіційно буде оголошена 11 грудня, а Європейська "Правда" живе в світі фантастики, і соответсвенно суть резолюції вони ще не читали. Стаття - знову туфта!

О
Олег

Україна в Брюсселі взяла зобов’язання не зменшувати освітні права меншин https://www.eurointegration.com.ua/news/2017/12/8/7074843/ Венеціанка" закликала Україну внести зміни у "мовну статтю" щодо російської мови офіційний вердикт

Є
Євген

Та не колошкайтеся, Панове, як курки недорізані. Буде вердикт - будуть й заходи аби Громадяни України у повному Праві володіли ДЕРЖАВНОЮ мовою не звужуючи доступу до освіти, державної/комерційної/військової кар'єри. Ще й англійську/французську/німецьку/іспанську...опанували.

Б
Бабай

Думаю, треба не спішити, а дочекатися офіційного висновку комісії.

С
Сіярто

До фатьова.Перестань курити дурь,не палися.Нич не буде,все буде донбас.Помиряться чинуші,а люди наші і не вадилися.Не сій ненависть і робрат уйку.

С
Степан

до нижнього - твоя за перевалом)

2 Фатів

Їх територія - за Уралом. Туди най йдуть і там требують.

К-
Карпато - словин

Щи й як улізуть ...... Айбо буде так ги при союзі : Мадярьі будуть чинити видимость што учать , а районо будуть чинити видимость ош "строго " перевірявуть .

Ф
Фатів

Но типирь най мадяри требують свою територію назад. Закарпатці лем за будуть. Лем порохоботи дорас улізуть і будуть всяку хеrню писати .

Читайте також