"Від зерна до хліба": Юним закарпатцям показали увесь процес народження хліба (ФОТО, ВІДЕО)

188

У Дубриничах на Закарпатті минулого року розпочався цікавий освітній експеримент для дітей, який вчить цінувати працю на землі, вирощувати їжу та з повагою ставитися до хліба. Такий довготривалий проєкт започаткувала Аліса Смирна.

Спекти хліб, перед тим власноруч виростити пшеницю, зібрати її і змолотити на борошно. А ще орендувати 30 соток землі і відтворити весь процес від початку і до кінця. Закарпатці Алісі Смирній це вдалося. Фінансово проєкт підтримав австрійський фонд, представникам якого теж дуже сподобалася ідея.

"Проєкт коштує 2000 євро, недешево. Сюди входить оренда землі, робота фермера з технікою, він нас супроводжує рік: від початку до кінця. А також зерно (150 кг)  і з добривом. Це здається, що посіяв, а потім прийшов і зібрав. Потім ще удобрювати треба, косити, сушити, молоти. Дуже великий і довгий процес. Перед цим 30 соток, які ми орендували на рік, покосили, почистили, зорали. Тепер ми його засіємо. Далі спостерігаємо, удобрюємо і у серпні збираємо, " - розповідає Аліса Смирна.

"Завтра в 10.00 починаємо збір пшениці. Но як, ми). Я і комбайн.
Дуже очікувано, але гут, муй проект, моя турбота", - пише у себе на сторінці Аліса Смирна
"Завтра в 10.00 починаємо збір пшениці. Но як, ми). Я і комбайн. Дуже очікувано, але гут, муй проект, моя турбота", - пише у себе на сторінці Аліса Смирна

"Я хотіла показати дітям довгий процес народження хліба. Виростити і зібрати пшеницю зайняло у нас 11 місяців, але свій хліб ми ще не можемо спекти, бо зерно сушиться. Потім будемо молоти і аж тоді пекти і їсти. Тобто, весь цикл займає рік, " - зазначає жінка.

Зараз, як пише Аліса Смирна, якраз і відбувся процес комбайнування.

"Коли з комбайна посипалося зерно, у мене вийшли сльози і я пережила ейфорію, настільки це зворушливо, " - розповідає Аліса Смирна.

Жінка запевняє , що цей проект не просто про освіту і хліб. Зерно-це наш генетичний код, який ми маємо берегти.

Тож сушимо, мелемо, печемо, будемо продавати. Гроші потрібні для наступної посівної і ЗСУ.

Фото зі сторінці Аліси Смирни та zaholovok.com.ua

Коментарі

Читайте також