ВР ухвалила зміни до законодавчих актів з питань оподаткування

3
0

Законом внесено зміни до низки законодавчих актів з питань оподаткування з метою збільшення надходження податків і зборів до бюджетів усіх рівнів. Зокрема, до законів: "Про акцизний збір на алкогольні напої та тютюнові вироби"; "Про ставки акцизного збору і ввізного мита на деякі товари (продукцію)"; "Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої"; "Про ставки акцизного збору на тютюнові вироби".

Кодекс законів про працю України доповнено положенням, згідно з яким центральні органи виконавчої влади здійснюють контроль за додержанням законодавства про працю на підприємствах, в установах і організаціях, що перебувають у їх функціональному підпорядкуванні, крім органів державної податкової служби, які мають право з метою перевірки дотримання податкового законодавства здійснювати такий контроль на всіх підприємствах, установах та організаціях незалежно від форм власності і підпорядкування..

Статтю 1 Закону "Про систему оподаткування" доповнено нормою, яка передбачає, що Верховна Рада Автономної Республіки Крим і сільські, селищні, міські ради можуть встановлювати додаткові пільги щодо оподаткування місцевими податками і зборами, земельного податку та податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів у межах сум, що надходять до їх бюджетів. Надання таких пільг не може порушувати принципи рівності, недопущення будь-яких проявів податкової дискримінації відповідно до статті 3 цього закону.

Законом передбачено, що державна податкова адміністрація розробляє та розміщує на своєму офіційному веб-сайті програмне забезпечення з відкритим кодом для ведення обліку записів у реєстрах виданих та отриманих податкових накладних в електронному вигляді і забезпечує його безоплатне розповсюдження (включаючи зміни і доповнення) шляхом надання можливості для копіювання такого програмного забезпечення як через Інтернет, так і шляхом запису на носії інформації платника за його запитом.

Що стосується віднесення збитків у складі валових витрат платника податку минулих років станом на 1 січня 2010 року, то у 2010 році встановлено обмеження у розмірі 20 відсотків суми від'ємного значення об'єкта оподаткування з податку на прибуток.

У Законі "Про оподаткування прибутку підприємств" визначено, що доходи від кредитних операцій банків, нараховані за період з 1 січня 2009 року, але не отримані станом на 1 січня 2010 року, включаються до складу валового доходу банку на дату їх фактичного отримання. Норми зазначеного пункту не застосовуються у разі, якщо доходи від кредитних операцій банків, нараховані за період з 1 січня 2009 року до 1 січня 2010 року включені до складу валового доходу протягом 2009 року.

Встановлено також, що починаючи з 1 січня 2011 року платник податку - підприємство (крім банків та інших фінансових установ), доходи якого, а саме: чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), інші операційні доходи, дохід від участі в капіталі, інші фінансові доходи, інші доходи та надзвичайні доходи за річною фінансовою звітністю за попередній рік, становлять сто мільйонів гривень і більше, веде бухгалтерський облік тимчасових та постійних податкових різниць, визначених за методикою, затвердженою Міністерством фінансів України.

Передбачено, що закон набуде чинності стосовно акцизів та інших ресурсних платежів - з дня його опублікування, стосовно оподаткування прибутку підприємств - з наступного кварталу, тобто з 1 липня, стосовно ПДВ - з 1 червня.

Відповідний законопроект, до якого було внесено деякі зміни під час голосування, зареєстровано за №6337.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також