Врожаю не буде: чому у закарпатців почорніли волоські горіхи?

39692

Цього року закарпатці можуть залишитися без врожаю волоських (грецьких) горіхів - вони практично всі почорніли. Чому так сталося?

На це є кілька причин. По-перше, хвороба бактеріоз є частою причиною, чому волоські горіхи чорніють на дереві. Найбільш сприятливі умови для розвитку хвороби - висока вологість повітря. Коли часто йдуть дощі, бактеріоз може знищити близько 80-90% горіхів по всьому дереву.  

Бактерії, що викликають захворювання, можуть потрапити на рослину з пилком ще у період цвітіння. Якщо хвороба проявляється серед літа, ядра багатьох плодів загниють.

Від бактеріозу до цвітіння дерево необхідно обприскати 3% бордоською рідиною, а через 2–3 тижні після цвітіння 1% бордоською рідиною або 0,5% розчином сечовини.

Другий фактор, що спричинив почорніння плодів - надзвичайно спекотне літо. Горіхи могли отримати сонячні опіки і тому почорніти та опасти раніше звичайного часу.

Волоські горіхи – продукт, який має велику користь для організму. Медики заявляють, що вони омолоджують, прибирають дрібні зморшки, запобігають руйнуванню зубів.

Олію волоського горіха холодного пресування використовують для попередження серцево-судинних захворювань, зниження рівня холестерину, а також при діабеті.

Ядра горіхів показані хворим на атеросклероз, туберкульоз легень, за наявності гіпертонії, підвищеної кислотності шлункового соку.

У народній медицині для лікування різних захворювань використовують усі частини рослини: листки — у разі хвороби шкіри, як глистогінний і кровоочисний засіб; недостиглі плоди — при хворобах шлунку й кишки; кору коренів горіха — як проносний засіб.

Як в'яжучий і бактерицидний засіб для лікування ран, екзем, запальних явищ у горлі і ротовій порожнині, а також при підвищеній секреції шлункового соку, панкреатиті, ексудативному діатезі, псоріазі.

Оскільки незрілі плоди мають високий вміст вітаміну С, спиртові настоянки подрібнених молодих плодів також використовують як лікувальний і вітамінний засіб.

Коментарі

Читайте також