За незаконний відстріл закарпатського оленя прийдеться сплатити 15 тис. грн.

30
0

У відповідності до ст. 38 Закону України “Про тваринний світ” щороку навесні проводиться низка заходів, спрямованих на охорону і збереження багатств флори і фауни Срібної землі.

І не тільки збереження, а й відтворення тваринного світу Українських Карпат, цінних порід риби в басейнах річок Уж, Латориця, Боржава, Ріка та Тиса, а також на тлі цього посилення боротьби з браконьєрами в лісових нетрях та на водних потоках області.

З огляду на важливість цієї справи минулого місяця голова Закарпатської обласної державної адміністрації Олександр Ледида провів нараду з керівниками райорганізацій УТМР. У своєму виступі керівник краю наголосив на необхідності втілення в життя заходів зі збереження екосистеми Закарпаття, охорони навколишнього середовища, його живих ресурсів та посилення боротьби з браконьєрами і порушниками чинного природоохоронного законодавства в лісах і водному дзеркалі Закарпаття.

Бо ж, звісно, що тільки за дотримання цих умов можна добитись збільшення поголів’я диких тварин та рибних багатств, вести на належному рівні мисливське і рибне господарства в нашому зеленоокому краї. А відтак і спортивне любительське полювання і рибальство. Тим паче, що походи до лісу і водних потоків з добрими намірами і чистим серцем збагачують нас духовно і фізично, додають гармонії в єднанні людини з матінкою-Природою.

Варто сказати, що саме завдячуючи цьому, на теренах Верховини за останні роки зримо збільшилось поголів’я кабанів, косуль та інших представників фауни Міжгірщини. А також тому, що усі 7 низових мисливських осередків райорганізації УТМР останнім часом успішно виконують робочі намітки з проведення низки біотехнічних заходів та поповнення харчової комори диких тварин і птахів. У минулому році, наприклад, їх силами було вирощено овес з горохом на площі 1,5 га, картоплю і топінамбур на понад 1 га, виготовлено більше двох десятків годівниць, солонців та інших біоспоруд.

На належному рівні ця робота проводиться і зараз. Крім благоустрійних робіт, силами Ізківського первинного мисливського колективу вже посіяно овес з горохом на площі 1 га (голова ПМК Іван Химинець). Активну підготовку до весняно-польових робіт розпочали й інші низові мисливські осередки басейну р. Ріка. Мисливцями усіх 7 ПМК в минулому році відстріляно 7 вовків та більше 100 лисиць. Бо, як відомо, ці звірі завдають непоправної шкоди багатствам фауни верховинського краю, а лисиця часто є ще й розповсюдником багатьох інфекційних хвороб.

На вищеназваній нараді з особливою гостротою обговорювались питання застосування до злісних браконьєрів, порушників норм і правил рибальства, незаконне полювання і нанесення істотної шкоди навколишній природі штрафних санкцій у сумі до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк до трьох років з конфіскацією знарядь та засобів полювання і рибальства.

Учасників наради було ознайомлено з розмірами відшкодування збитків, завданих внаслідок порушення чинного законодавства в галузі мисливського та рибного господарств і, власне, полювання та рибальства. Незаконне добування або знищення мисливських тварин у розрізі за одну особу суми штрафів становлять від 500 до 15000 грн. Так, за незаконний відстріл оленя благородного доведеться сплатити 15000 грн., кабана — 10000, косулі — 8000, куниці лісової та кам’яної — 1500 і зайця — 500 грн. Тож варто серйозно замислитись над цими цифрами, перш ніж вирушати до лісу чи на водні потоки краю. Бо ж за вчинене зло доведеться заплатити високу ціну…

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також