Закарпастький облводгосп збагатився унікальним приладом

2
0

Водники зможуть оперативно визначати вміст важких металів у річках

     Закарпатський облводгосп презентував нещодавно закуплений унікальний прилад німецького виробництва, який стане одним з найкращих серед відповідного оснащення в області і дозволить оперативно визначати вміст важких металів в р. Тиса. Це особливо актуально в умовах періодичного забруднення транкордонної Тиси Румунією, — повідомив завідувач лабораторії облводгоспу Іван Монич. 

Прилад, про який йдеться — атомно-абсорбційний спектрометр, вартістю 65 тисяч євро. Він закуплений за кошти проекту, що здійснюєтьс в області у рамках Грантової угоди на реалізацію розробленого спеціалістами облводгоспу проекту Програми сусідства Румунія - Україна `Покращення протипаводкового захисту та оздоровлення екологічної ситуації на прикордонній українсько-румунській ділянці р. Тиса`, підписаної водгоспом у липні 2008 року.

Іван Монич також розповів, що в області діє автоматична станція визначення якості поверхневих вод (в м. Тячів), яка дає можливість кожні дві години фіксувати вміст 9 інгредієнтів у поверхневих водах, у тому числі 4 важких металів (цинк, кадмій, мідь, свинець).

У поєднанні даних станції та презентованого приладу, фахівці матимуть можливість оперативно інформувати закарпатців та допомагати місцевій владі приймати управлінські рішення щодо зменшення негативних наслідків забруднення Тиси важкими металами.  

Довідка: 

     Метою проекту `Покращення протипаводкового захисту та оздоровлення екологічної ситуації на прикордонній українсько-румунській ділянці р. Тиса` є досягнення мінімізації значних збитків від природних лих, зокрема швидкоплинних паводків, що є характерними для території басейну Верхньої Тиси, і покращення екологічної ситуації на прикордонній українсько-румунській ділянці р. Тиса. Діяльність проекту на українській території зосереджена у Тячівському та Рахівському районах Закарпатської області, період його реалізації становить 2 роки, а вартість - 891 936 євро. Партнерами Закарпатського облводгоспу з впровадження вищезазначеного проекту виступають: Повітова рада Марамуреш (Румунія), Тячівське міжрайонне управління водного господарства, Тячівська райдержадміністрація, Карпатський біосферний заповідник та Закарпатський регіональний центр соціально-економічних досліджень. Асоційовані партнери проекту - Державне підприємство `Об`єднана дирекція будівництва водогосподарських об`єктів Закарпатської області` та Водогосподарська система Повіту Марамуреш (Румунія).

     Проект спрямований передусім на розробку Комплексної схеми стабілізації русла р. Тиса на українсько-румунській прикордонній ділянці. Цей довгостроковий стратегічний документ включатиме існуючі та заплановані гідротехнічні споруди, різнопланові дані, а також результати досліджень, які будуть проведені в рамках проекту.

     Важливим заходом проекту стане створення Інформаційного протипаводкового центру в басейні р. Тиса на базі Тячівського міжрайонного управління водного господарства з метою оперативного інформування населення, місцевих органів влади про паводки. Це покращить співробітництво між установами, які займаються моніторингом і управлінням паводками на регіональному та місцевому рівнях.

     Проектом також передбачається розширити автоматизовану інформаційно-вимірювальну систему АІВС-`Тиса` шляхом встановлення 2 автоматизованих станцій у с. Хмелів Рахівського р-ну і смт. Солотвино Тячівського р-ну, спроектувати та збудувати мікрохвильовий зв`язок до м. Тячів. Іншими заходами проекту є, зокрема, здійснення екологічних, сільськогосподарських та соціально-економічних досліджень. Також заплановано провести гідроморфологічні, біологічні і хімічні дослідження якості води згідно з вимогами Рамкової Водної Директиви ЄС.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також