Закарпатець здавав приміщення для "кайфу"

9
0

23-річний житель смт Буштино Тячівського району, як і багато хто із закарпатців, частенько їздив на заробітки в Росію. А от у перерві між цими «подорожами» молодий чоловік вирішив даремно часу не гаяти: вдома налагодив справжній підпільний «бізнес».

Де навчився цьому «ремеслу» -- чи то на рідній Тячівщині, чи на просторах далекої чужої країни -- тепер з’ясовують.  Однак парубок зайнявся досить ризикованою справою -- реалізацією марихуани. Прихильників  цієї гидоти, особливо серед молоді, у наш час, на жаль, вистачає. Отож знайшов собі Роман спершу клієнтуру серед односільчан,  а потім потягнулися сюди любителі «кайфу» і з райцентру. Зрештою, молодий чоловік, увійшовши в раж, почав не тільки продавати «дози», а  й надавати своє помешкання наркозалежним. За це також брав відповідну суму. Після чергового вирученого «траншу» роздумував,  як то важко та копійчина на заробітках дається, а тут на тобі --  такий «легкий хліб». Спробував  навіть розширити свою діяльність…

Та про незаконні «вибрики» буштинця стало відомо  працівникам тячівської міліції. Отож  співробітники  відділення  боротьби з незаконним обігом наркотиків Тячівського РВ УМВС на чолі з начальником цієї служби Михайлом Банком  взяли хлопця під свою  «опіку». Оперативники ретельно встановили  коло осіб, з якими Роман  зазвичай спілкувався, вивчили їх спосіб життя тощо.

Чергова зустріч розповсюджувача «білої смерті» з клієнтом була призначена під вечір  одного з перших днів літа поблизу кафе, розташованого неподалік центру Буштина. Покупець прибув вчасно. Спершу перекинулися кількома словами, а потім приступили безпосередньо «до діла». Два пакетики, у кожному з яких було  по  п’ять  грамів марихуани, непомітно для стороннього ока перемістилися у  кишеню колеги по «ремеслу».  Парубки уже готувалися відкланятися,  як зненацька опинилися в оточенні кількох людей у цивільному,  котрі  представилися працівниками міліції. І «товар», і виручка були вилучені. Романа та покупця, 27-річного місцевого жителя,  стражі порядку затримали  і  доставили у приміщення райвідділу міліції. Під час проведення обшуку в будинку, де мешкає Роман з родичами, виявили пристрої  для вживання наркотиків, т.зв. «бульбулятори». Окрім цього, стало також відомо,  що розповсюджувач «наркоти» неодноразово  надавав  своїм постійним клієнтам хату  для вживання дурман-зілля. Тепер вирішується питання про порушення проти  любителів «кайфу» кримінальної справи.

Одних «взяли» на автозаправці, іншого в розважальному закладі

Добрячої «прочуханки» цими днями  дали  співробітники відділу боротьби з   незаконним обігом наркотиків УМВС та Мукачівського райвідділу міліції місцевим наркоманам. На Мукачівщині  проводилися  оперативно-профілактичні заходи, спрямовані на виявлення та попередження злочинів, пов’язаних з наркотиками. У  структурі ОВС нашого краю цю службу нещодавно   у квітні  очолив молодий, але вже досить досвідчений капітан Олександр Маслюк. За роки роботи  у міліції йому не  раз доводилося стикатися з т. зв. підобліковим елементом. Не з чуток він знає,  що  долі  багатьох з цих людей безповоротно зіпсувала або  смертельно вразила  пристрасть до наркотиків.

-- Особливо непокоїть розповсюдження забороненого зілля  чи пігулок серед молоді, -- зауважує  капітан Маслюк. --  Якщо не зупинити це лихо вчасно, то воно поширюватиметься в геометричній прогресії. Це завдає неабиякої шкоди здоров’ю самих наркоманів, негативно  позначається  на їхніх родинах і  на суспільстві  в цілому.

Отож за час проведення відпрацювання на Мукачівщині в поле зору міліціонерів потрапили кілька жителів цього району, певним чином причетних до розповсюдження наркотиків. Встановили,  що  ці  особи  займаються збутом марихуани, а  для виготовлення «наркоти» використовують  як місцеву,  так і привозну сировину  з Іршавщини.  Двох  розповсюджувачів марихуани «вбнонівці» взяли на одній з автозаправок, неподалік Мукачева. Обидва – жителі міста над Латорицею. Замовника  знайшли з Тячівщини. Ще один із збутників призначив зустріч у сільському кафе. Цього разу «товар» був неабияким -- небезпечний наркотик метамфетамін.  До речі, усі затримані --  із забезпечених родин. Кажуть, що продаж «наркоти» для них --  своєрідне  захоплення, до того ж, прибуткове.    Тут принагідно нагадаємо, що  за  такі незаконні діяння  настає кримінальна відповідальність,  котра передбачає  покарання аж до позбавлення волі на тривалий термін. Турбує той факт, що наркотичне зло уразило не лише великі населені пункти, а й найвіддаленіші села у гірській глибинці. Так, нещодавно у зазвичай тихій Воловеччині тамтешні міліціонери затримали 33-річного  жителя обласного центру, у якого виявили і вилучили  20 таблеток психотропної дії. З якою метою розгулював ужгородець з небезпечними медикаментами вулицями Воловця,  тепер з’ясовується.

Не марихуаною єдиною живуть наркомани

Найбільшою проблемою, за словами головного «вбнонівця» краю Олександра Маслюка, на Закарпатті є розповсюдження марихуани та метамфетаміну чи, як його ще називають, первентину. Чимало споживачів т.зв. «легких» наркотиків  заспокоюють себе,  що ці пігулки  або «травка»  не надто шкідливі,  а в деяких країнах навіть  легалізовані. Однак приклади із життя переконують --  це  хибна думка. Наркотики непомітним «павутинням» окутують своїх жертв і за певний відрізок часу призводять до незворотних процесів, які закінчуються вельми сумно, найчастіше трагічно.

-- Особливо небезпечні синтетичні наркотики та психотропні речовини, -- продовжує капітан Олександр Маслюк. – В основному  ними «балуються»  молоді люди  у розважальних закладах, на дискотеках тощо. Ці наркотики  вражають психіку людини, можуть призвести до психічних розладів. А потрапляють  на терена краю, як правило, з-за кордону. Для прикладу,  метамфетамін  надходить з Чехії. Він набагато сильніший і вразливіший за кокаїн чи амфетамін.  

За словами  начальника служби ВБНОН УМВС, з 1-го червня ц.р. розпочалася загальнодержавна комплексна оперативно-профілактична операція «Мак-2011». Свої зусилля стражі порядку спрямовують,  насамперед на ліквідацію сировинної бази наркобізнесу. Як відомо, чимало спритників примудряються вирощувати  снодійний мак чи коноплі, приховуючи їх у спеціальних  теплицях,  грядках між  кукурудзою, у горщиках в домашніх умовах.  Для виявлення  і знищення  таких посівів залучаються працівники усіх міліцейських  служб, у першу чергу,  дільничні інспектори, співробітники оперативних підрозділів. Нерідко застосовують і малу авіацію. Цей досвід  вже встиг себе добре  зарекомендувати. 

Стосовно операції  «Мак-2011» -- є вже перші результати. Зокрема,  у 65-річної жительки  одного із сіл  Тячівського району правоохоронці  вилучили  240 стебел снодійного маку. Тепер літня пані відповідатиме  за  легковажне ігнорування вимог  чинного законодавства.

Загалом за п’ять  місяців поточного року    в  області за подібні діяння порушено 295 кримінальних справ, що на 29 більше, ніж за відповідний період минулого року. Причому 67 з цих злочинів пов’язані із виготовленням чи збутом наркотиків. Знешкоджено 21  наркокубло,  виявлено 132 особи, причетні до таких злочинів,  50 з них інкримінується вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів. 22 зловмисники перебувають під вартою.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також