Закарпаття найгірше підготовлено до зими

4
0

У вівторок, 30 серпня, під головуванням Першого віце-прем’єр міністра України Андрія Клюєва відбулась селекторна нарада з керівниками регіонів. Обговорили, серед іншого, ступінь готовності областей до зими та стан розрахунків за спожитий газ. Першим розглянули питання перегляду регуляторних актів, прийнятих місцевими органами влади. З 54 тисяч таких документів майже 35 тисяч підлягають скасуванню через невідповідність чинному законодавству.

Найшвидшими темпами робота з перегляду та скасування регуляторних актів йде у Дніпропетровській, Запорізькій, Хмельницькій, Чернігівській областях, м. Києві. Андрій Клюєв доручив керівництву всіх областей завершити роботу та прозвітувати до 14 вересня.

Наступні на порядку денному – питання готовності регіонів до опалювального сезону 2011-2012 років та погашення заборгованості за спожитий газ. Так, підготовку житлового комплексу до зими, згідно з офіційними даними, завершено на 80%, а об’єкти соціальної сфери готові майже на 90%.

Серед областей з найнижчими показниками готовності шкіл до зими названо і Закарпатську із 73 відсотками. Така ситуація, запевнив в. о. голови облдержадміністрації Іван Бушко, пов’язана з переведенням бюджетних установ області на автономне опалення, і пообіцяв: до початку жовтня до опалювального сезону буде готова кожна школа. Щодо погашення заборгованості, за інформацією Першого віце-прем’єр міністра України Андрія Клюєва, вже від завтра уряд почне списання та реструктуризацію боргів підприємств ПЕК минулих років. 24 млрд. грн. виділено для погашення заборгованості за газ, 4 млрд. грн. – за спожиту електроенергію.

Ще 3,6 млрд. грн. направлять на погашення різниці в тарифах. Усі вищезгадані борги ліквідують вже до кінця року. Місцева влада, зі свого боку, має активізувати роботу з населенням та погасити борги до початку опалювального сезону.

Окрему увагу приділили і забезпеченню регіонів скрапленим газом та цінам на нього. Найвищий рівень цін на балони зі скрапленим газом зафіксований у Херсонській, Одеській областях, Криму та Севастополі. Керівники областей виправдовуються – забезпечення пільговим газом недостатнє, тому вимушені нестачу закуповувати у комерційних структур. Так, Крим із заявлених 500 тонн скрапленого газу отримав від НАК «Нафтогаз України» тільки 120. Інше – закуповують у підприємств. Відтак, ціна за балон сягає 250 гривень. Щодо Закарпатської області, то зі слів Івана Бушка, на сьогодні область отримує 20-25% пільгового газу, інше – також купують у приватних фірм. Ціна за балон скрапленого газу в області сьогодні складає 145 гривень. Вже до кінця дня регіони мають сформулювати необхідні обсяги газу – уряд сприятиме, аби НАК «Нафтогаз України» забезпечив постачання цих обсягів.

Останнім розглянули питання закупівлі зерна до державного фонду та створення регіональних зернових резервів. Стосовно останнього – сьогодні гроші на закупівлю зерна виділили тільки 2 області, іншим – доручено закласти кошти в місцевих бюджетах. Керівництво регіонів також мають контролювати умови зберігання зерна на складах.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також