Захоплює території: у Татрах знищили 2 тонни японської гречки, який є інвазивним видом і на Закарпатті (ФОТО)

122
5

Завдяки волонтерам з території Татранського національного парку у Словаччині вдалося вивезти дві тонни інвазійної японської гречки.

Цю рослину було завезено до Європи як медоносну та декоративну рослину, але воно почало інвазивно поширюватися в різних покинутих місцях, наприклад, навколо водних шляхів, доріг та залізниць.

Як повідомляє адміністрація Татранського національного парку (TANAP), він часто створює великі густі насадження, біля яких не можуть існувати інші види рослин.

Протягом двох днів понад дві тонни гречки було утилізовано у двадцяти місцях регіону Високі Татри завдяки волонтерам.

«Вони не соромляться засукати рукави та забруднитися. Хоча дощ ускладнював нашу роботу, ми вивезли з території Татранського національного парку загалом 2060 кілограмів цієї інвазивної рослини», – пояснила ботанік Катаріна Жлкованова. За її словами, зібрану гречку потім вивезли та утилізували на компостному заводі.

Рейнутрія японська - високоросла, багаторічна трав'яниста рослина сімейства гречаних, яка вважається небезпечним інвазивним видом у багатьох країнах світу.

Рослина належить до інвазійних видів, що завдає найбільше шкоди людям. Її сильне кореневище здатне витісняти інші види, що скріпляють землю, і це спричиняє вимивання землі. Коріння здатне руйнувати асфальт та фендаменти будівель. Щорічно на боротьбу з цією рослиною та ремонт пошкоджених будівель і доріг витрачають чималі кошти.

Утім цікаво, що молоді стебла їстівні як весняний овоч зі смаком, схожим на надзвичайно кислий ревінь. Його їдять в Японії як сансаї (дикий їстівний овоч).

Через загрозу поширення інвазивного виду борщівника Сосновського, вперше в Україні Список інвазійних видів рослин був затверджений для Закарпаття у 2017 році. До переліку потрапила й сахалінська гречка японська (Reynoutria japonica Houtt.)

Депутати Закарпатської обласної ради своїм рішенням № 721 від 23 березня 2017 року затвердили «Перелік інвазійних видів рослин Закарпатської області». Список нараховує близько 30 видів судинних рослин, які підлягають моніторингу та контролю. Цей список є першим кроком до законодавчого розв’язання проблеми на державному рівні.

Як наголошують науковці, інвазійні види рослин вносять суттєві негативні зміни на популяційному, видовому й екосистемному рівнях. Особливо відчутним є вплив таких видів на території об’єктів природно-заповідного фонду регіону. Так, наприклад, у флорі Національного природного парку «Синевир» адвентивна фракція флори представлена 70 видами судинних рослин, серед яких найбільшу загрозу для біорізноманіття парку становить поширення, зокрема, тонкопромінника однорічного (Phalacroloma annuum (L.) Dumort.) (Протопопова, Тюх, Шевера, 1999), в НПП «Ужанський» до інвазійних належать клен негідний (Acer negundo L.), амброзія полинолиста (Ambrosia artemisiifolia L.), розрив-трава залозистоносна (I. glanduifera Royle) та розрив-трава дрібноквіткова (I. parviflora DC.), борщівник Сосновського (Heracleum sosnowskyi Manden.), сахалінська гречка японська (Reynoutria japonica Houtt.) та інші види рослин.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

ОР
оригінальний ржавий носок до 19:15

мені цікаво увідіти туй подібну статтю а не читати за якихісь не до блогерів,а тобі ся аш щось не любит та іди на пи$ду маттирину

Е
Ееп

Пак айно пак сесе ми ся любить ож коли чуву свій рідний язик і особинно коли на ньому шось обсуждають

РН
Ржавий носок

19:15 - Менджуле, писати грамотно навчися.

ДН
До нижнього

Це ти , штрімфля пюрвана і розчехлена, міг зробити в запиті до гугла . Не очаровуйся - не будеш розчарований(а).

РН
Ржавий носок

Дійсно цікава стаття,дякую Мукачево нет з вами я став трохи розумнішим,в нас ця рослина вже захопила тисячі гектарів

Читайте також