Для чого Росії консульство в Ужгороді?

13
17

Росія наполягає на відкритті свого консульства в Ужгороді», – така новина знов обійшла всі інформагентства. Наполягає, зауважмо, неодноразово. Тепер про це заявив сам міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров. І що ж там таке в Ужгороді, що найбільша за територією країна світу обов’язково хоче мати тут своє політичне представництво? Бо торгове начебто уже є.

Закарпаття – одна з найменших областей України, яка не може похвалитися своїм економічним потенціалом (область дотаційна). Ужгород – найменший обласний центр (усього 120 тисяч населення). Серед національних груп краю росіяни – на четвертому місці. Тут їх усього кілька відсотків. За кількістю росіян Закарпатську область випередили більшість областей України. За логікою спочатку треба відкривати російські консульства там. Але ні – Москва вперто хоче сюди, за Карпати. То що ж тут є таке стратегічно важливе для великої Росії?

Туризм? За словами колишнього генерального консула Росії у Львові Євгена Гузєєва, на Закарпатті за рік бувало близько десяти тисяч російських туристів. Це при тому, що щорічно наш край офіційно відвідує понад триста тисяч туристів. Тоді, можливо, економіка? Але сам Гузєєв в інтерв’ю заявляв, що на Закарпатті «бракує продукції промислових підприємств, яка могла б нас зацікавити». І далі його цитата: «За показниками торговельно-економічної взаємодії з РФ Закарпаття знаходиться на останньому місці серед областей західного регіону України». Справді, Росія не входить навіть у десятку найбільших інвесторів Закарпаття.

Тоді що вабить сюди так Москву, що вона ладна витрачати немалі державні кошти на оренду консульства і утримання своїх працівників у найвіддаленішій від неї області України? Правильно: політика! Росія й надалі продовжує свою імперську практику. Ще в часи розпаду СРСР Закарпаття було визначено московськими політтехнологами як зона політичної нестабільності, аби не допустити проголошення незалежності України. Цей спецпроект на кшталт Абхазії чи Придністров’я стартував відразу після 24 серпня 1991 року. Обласна влада силами комуністичної більшості, керованої з Москви, намагалася проголосити другу автономію в Україні. На щастя, завдяки активному спротиву громадськості цей варіант провалився. Але залишилися сили, які були в цьому задіяні.

Останнім часом Москва відкрито підтримує українофобів різних мастей, які зібралися в так званому «русинському» русі. Зрештою, сам Гузєєв в Ужгороді заявив, що «Росія мала б підтримувати русинів», а сепаратиста Сидора вважає «великим духовним авторитетом», «пророком», «Мойсеєм». Щоправда, закарпатці чомусь так не думають, щоразу відмовляючи «пророку» у довірі на чергових виборах.

Не треба бути великим аналітиком, аби побачити звідки ноги ростуть у бажанні Росії відкрити на Закарпатті своє консульство. Досить принаймні згадати, що українофобські провокації в Одесі чомусь усі пов’язують саме з діяльністю російського тамтешнього консульства. Чи потрібне Закарпаттю та й Україні загалом ще одне потенційне джерело політичної нестабільності? Якщо угорське та словацьке консульства в Ужгороді зранку до ночі видають закарпатцям візи, то чим займатиметься російське консульство? Адже між нашими країнами – безвізовий простір.

Інспектуватиме тих кілька шкіл із російською мовою викладання, що існують у краї? Чи відвідуватиме щонеділі російський театр в Мукачеві? Чи все-таки снуватиме нитки своєї спецоперації з підтримки антиукраїнського руху? Недарма кажуть, що одного з великих ужгородських «русинів» часто бачать в обміннику з пачками російських рублів.

Західноукраїнська кар’єра «великого друга» попа Сидора Євгена Гузєєва закінчилася несподівано. Російський консул у Львові дозволив собі сказати, що українську мову на Західну Україну принесли більшовики (про Франка, Стефаника чи Кобилянську він, вочевидь, не чув). Ясна річ, що на таку зневагу відразу було відреаговано. Львівська міська рада ухвалила звернення до Міністерства закордонних справ з вимогою вжити заходів для дострокового припинення консульських функцій Генерального консула РФ у Львові Євгена Гузєєва. І невдовзі «сидоролюбець» зі Львовом розпрощався.

Але чи потрібне Ужгороду нове вогнище дестабілізації? Москва, як відомо, сльозам не вірить. Ухопившись за палець, ураз відкусить руку. Україна мусить дбати в першу чергу за свої національні інтереси, а не за сусідські. Інакше сусіди від неї нічого не залишать.

Коментарі

А
Аскольд

Чого це ті хто називають себе "Русин","Русин есмь и буду" та інші так звані "русини"а чи "руснаки"(це як француз би називав себе галлом) мають ай пі Східної України?) Тролі кацапські поналазили)

Ч
Чали

Паситесь мирные народы,вас не розбудит честь и клич , зачем стадам дары свободы их должно резать или стрич, удел для них из рода в роды,ярмо з гремушками да бич.(А.С.Пушкин)

Ч
Чали

тут геополитический интерес,позиция Росии понятНа ЕВроазийский Союз и Украина как Союзник.Европа (Америка) умирающий денежный станок,пластмасовая еда,синтетическая одежда и побольше добавок ,ювенальная Юстиция,ВТО ,Система Про(сша) програми Елементарыус,Теория Золотого милиарда,Доктрина Алена Далеса(ето ведь все явно и видно)в Евпропу нас не пустят ето все для того чтоб придержать украину чтоб не вступала в Эвроазийкий союз ведь нас же будет 65 прцентов бывшого союза,ето уже на мало,вот и Глобальная -концептуальная верхушка понимает что творитса ,иерархи прекрасно понимают концепцию Управления. здесь в стати можно много чего описать и вывести много кого на чистую воду,но время покажет. Ум человеческий в простонародном выражении не пророк а угадчик,он видит общий ход вещей и выводит глубокие предположения за частую подтверждаемые временем,но невозможно ему предвидить случай ;мощного,мгновеного оруди певедения( А.С. Пушкин)1830.Гаврилиада.

Ч
Чали

"Но нужно ли Ужгорода новый очаг дестабилизации? Москва, как известно, слезам не верит. Ухватившись за палец, вдруг откусит руку. Украина должна заботиться в первую очередь за свои национальные интересы, а не за соседские. Иначе соседи от нее ничего не оставят."прокоментую Почему очах дестабилизации? скорей всего ето восоедининие одного большого Славянского народа.Я Украинец Свалянской Национальности.Я есть русин.(Русин _ РУС) Москва верит,Но доверяет и проверяет и проверила не мало не то что троцкисты пишущее дестабилизационы статии.Украина национальный интерес? перестаньте тут какой угодно интерес но точно не Украинский. Англосакси да есть тут и почерк Масона,но Российская позицция понятна ,идет общество к мировому господству и идет передел власти,вспоминайте СССР 1991 розвал,РОЗДЕЛЯЙ СТРАВЛЕВАЙ и ВЛАСТВУЙ. теребан произошол,дали людям свободу(илюзию свободы) и что с етого? посмотрите что сей час у нас. Масло подорожало,долар поднялса,рубль упал.Где Братя Славяни?

M
mila

Ой,ну хватит искать врагов и стремиться кого-то побеждать.Откройте глаза,сама Россия уже давно под задницей амглосаксов.Подумайте ,их денежки в чьих банках,балбесы!!

И
Ираклий

Русин-Не русину! Кибы сь те дашто рузумили, у нашюв бесіды, туды бісь те не морконіли, чого мы пишеме по-руськы. Ліпше бісь те читали нашу історию Покарпатської русі. Галичани туй лем біду робили і най ідуть субі на свою галичину і там командувуть.

РЙ
русин йовжі ілішович

пане не русин,не пишу руснацькою мовою тому що не вмію. завдяки таким як ви,знаю писати різними мовами але не своєю рідною. тут родився - тут живу як ви кажете в багатонаціональній родині, і не вам розказувати на якій мові мені писати...

РЙ
русин йовжі ілішович

шановний пане .......,якщо ви уважно читали мій коментар,то жодної згадки про росію в ній не було. історію свого краю можливо я не дуже добре знаю,але памятаю що мені розповідали діди та прадіди. ваша історія вигідна вам, визнайте нас,визнайте нашу національність,адже її визнають у всьому світі,тільки не в україні,не бійтеся цього...

НР
Не русин

Шановні русини і руснаки, а чому це Ви російською пишете, а не руснацькою мовою. Коли це на Закарпатті російською користувалися? Наше Закарпаття завжди було багатонаціональним краєм. Почитатйте простий підручник з історії, а потім пробуйте дискутувати, бо совєтські гасла - це вчорашнійдень. А Закарпаття - не Крим.

.
.......

дуже цікаві коментарі.... Ось що робиться у свідомості людей, які не знають історії свого краю та абсолютно не орієнтуються у ситуації..."Мы с Россией навсегда" - ця фраза суперечить навіть простому здоровому глузду....Шановні, для того, щоб конструктивно обговорбвати теми, які відносяться до сфери політичної аналітики та політичного маркетингу, з початку,хоча б, вивчіть історію...потім наведіть достовірні факти приналежності Закарпаття до РФ....потім постарайтесь зрозуміти різницю між нацією і націоналізмом...а вже потім говоріть про такі серйозні речі...І хочу зауважити : це не критика написаного, а це порада тим, хто хоче брати участь у конструктивному діалозі!!!

Р
руснак

русинофобы - это в первую очередь галичане,которые не признают нашей нации, будете себя так дальше вести,дальше разжигать национальную вражду,погубите Украину,распадется как карточный домик,неужели вы этого не понимаете???

Р
Русин

« Слався» вітчизно нашої ери Ворюгам, злодюгам надійний оплот, Партія Гітлера, Мазепи й Бандери Нас на загибель успішно ведёт.

Р
Русин

Почему тишина, когда венгры получают венгерские паспорта, а консульство России ещё не выдало ни одного, а уже столько вони? А автор заметки Гаврош-галичанский запроданец. Не надо ему перья поднимать.Во времена СССР Закарпатье процветало, а пришли РУХовцы галичанские и половина работоспособного населения Закарпаться уехало батрачить на Запад и в Россию. Что-то не видать заробитчан из России. А как орали РУХовцы, что Украина кормит Россию. Теперь видно, кто кого кормит. Особенно орал Чорновил, что Украина платит контрибуцию России 6000 рублей каждый.А что в самом деле получилось?

Р
Русин

А крымские татары только и ждут конфликта, чтобы пригласить турок на их защиту. Вот когда понадобится ЧМ флот России. Понятно, почему проНАТОвские галичане так не хотят видеть ЧМ флот России.Не дождётесь вывода флота. Крым-Российский. Будет и Закарпатье. Бандера не пройдёт. Русины в могилах не простят нам галичанского ига.

РЕ
Русин есмь и буду

Закарпатье присоединили к СССР и включили в состав Украинской ССР т.к. территориально иначе невозможно. Россия дважды уплатила за Закарпатье. Хотя не надо было платить, т.к. после революции белочехи с американцами и японцами похитили вагоны золота Российской империи. Далее, тут по-русски говорят и венгры и чехи и цыгане. Украинский никто не учит т.к. после развала СССР все невзлюбили галичан за нищету, которую РУХовцы принесли в Закарпатье. И потом, русины-братья русскому народу, а галичане исконные враги. Достаточно вспомнить Талергоф и Терезин. Сколько русинов уничтожили галичане и это никогда им не простим. Мы с Россией навсегда и будем как Калининградская область. А галичане пусть отправляются к своих хозяевам-полякам и служат им, как ранее были у них холопами. Русские-это наши братья и только вместе победим наших врагов-англосаксов. А иначе те нас разделят и поодиночке уничтожат. Хватило нам в прошлом монголо-татарского ига на 250 лет.

Й
йййооооййййй!!!!

народ, не смішіть! і не згущуйте фарби!!! "Якщо угорське та словацьке консульства в Ужгороді зранку до ночі видають закарпатцям візи, то чим займатиметься російське консульство? Адже між нашими країнами – безвізовий простір" - ???? веселі ви:))) будь-яке дипломптичне представництво має справи і серйозніші, ніж "бігатня з бумажками"...))) І зовсім не файно аж так пов"язувати діяльність консульств в Закарпатті (як словацького і чеського, так і угорського) із "сепаратистськими віяннями" й іншими "загарбницькими ідеями"... Не все так погано! Позбудьтесь параної)))

Д
доцент

Дуже актуальна стаття. Шила в мішку вже не утаїти - росіяни самі де-факто визнали, що саме їм потрібна дестабілізація в Закарпатті. Тож всі ці сепаратисти - русинські, мадярські,( добре, що румуни ще сидять тихо, хоча прапори теж на сільрадах повісили)- за всім цим стоїть Росія, їм потрібен ще один Калінінград у центрі Європи .

Читайте також