Юлій Орос: Уперше в регіоні запроваджено метод селективного збору сміття

5
0

Товариство з централізованого збору та утилізації твердих побутових відходів „Берег Вертікал” на сьогодні є одним із провідних на Берегівщині. З часу свого заснування підприємство пройшло значний шлях становлення та розвитку. Саме про це ми й вели мову з директором фірми Юлієм Оросом.

– Коли було створено ТОВ „Берег Вертікал”?

– Перш за все хотів би зазначити, що діюче в Угорщині товариство „Вертікал” є групою підприємств цього профілю. Саме ця господарська структура, разом із місцевим самоврядуванням Берегова, і створила в 2004 році спільне українсько-угорське підриємство „Берег Вертікал”. А після входження до його складу в 2008 р. приватного підприємця Миколи Якимця, воно продовжило свою діяльність з утилізації твердих побутових відходів як нова юридична особа.

У процесі становлення підприємства велику допомогу отримали від угорських партнерів. Значну підтримку надала нам і берегівська мерія, відповідними розпорядженнями зобов’язавши населення укладати договори із підприємством про вивезення сміття.

– Якою є матеріально-технічна база товариства?

– Наразі маємо 62 штатні працівники, серед яких “офісники”, в тому числі торгові представники, вантажники, водії тощо. Технічний парк нараховує 12 одиниць машин. Окрім райцентру, обслуговуємо 13 сіл району. На сьогодні маємо 7300 укладених міських угод на вивезення твердих побутових відходів і 3700 – по району (по Берегову це означає 97-відсоткове покриття). На жаль, є берегівці, котрі не усвідомили важливості виконуваної нами роботи і відмовляються від наших послуг.
У центральному офісі відвідувачів обслуговують 6 працівників: тут можна укласти угоду, отримати вичерпну відповідь на всі питання, пов’язані з діяльністю підприємства.

– Куди звозяться зібрані в дворогосподарствах тверді побутові відходи?

– У березні 2008 року, відповідно до чинних вимог, було обгороджено діюче ще з 60-х років минулого століття сміттєзвалище. Саме сюди, на 4,3-гектарну територію, автівки й доставляють зібране сміття. Це означає, що “за місто” щоденно потрапляє 190–210 м. куб. різного непотребу. Маємо угоди і з близько 500 суб’єктами підприємницької діяльності, деякі з них самостійно доставляють свої відходи на сміттєзвалище. На жаль, їх кількість зменшується.

На звалищі задіяно бульдозер німецького виробництва „HANOMAG”: він тричі на тиждень, до того ж із дотриманням відповідних технологій, ущільнює сміття. До речі, його експлуатація потребує значних затрат: за одну годину роботи цей агрегат „з’їдає” 20 літрів дизпалива. Попри це, відмовитися від нього не можемо, адже трамбуванню територія спроможна приймати відходи міста ще років з 6–8.

– Із якими проблемами стикаєтеся найчастіше?

– Найбільше клопоту завдає те, що частина населення все ще хибно тлумачить поняття твердих побутових відходів і викидає в контейнери будівельний непотріб, металеві вироби, що призводить до поломок техніки, затрудняє роботу персоналу. Звісно, за певну плату товариство надає послуги з вивезення й таких відходів. Значною проблемою є і ліквідація стихійних сміттєзвалищ. Користучись нагодою, хотів би зазначити: ТОВ, на жаль, не в змозі забезпечити всіх клієнтів безкоштовними контейнерами для сміття. Як відомо, у 2007 р. дирекція підприємства безоплатно розподілила 5500 контейнерів по місту і 3,5 тисяч – у 13 селах району. На сьогодні вартість однієї ємності складає 310 гривень. Але до цього слід додати ще й транспортні витрати, оскільки отримуємо їх зі Львова. Звісно, придбати контейнери своїм коштом можна й на нашому підприємстві.

Нещодавно для остаточної ліквідації стихійних сміттєзвалищ сформовано так звані “острівці” або ж контейнерні майданчики з прийому твердих побутових відходів. На території міста функціонують 4 криті сміттєприйомники, де, між іншим, уперше в регіоні запроваджено метод селективного збору сміття.

– Яким є фінансовий стан підприємства?

– Товариство працює за прийнятою у 2008 році тарифікацією. Цьогоріч, із урахуванням чинних законів, було переглянуто норми об’ємів утворюваних у дворогосподарствах відходів. До цих пір на одного мешканця норма накопичення складала 1,8 кубометрів сміття на рік для багатоповерхівок і 2,1 – у приватному секторі. Але, як переконує досвід, на практиці щороку кожен із нас „викидає” більшу кількість відходів, адже змінюються споживчі звички населення. Саме тому в березні запроваджено нові нормативи: 2,3 кубометра щорічно для мешканців багатоповерхівок і 2,6 – для приватних будинків. Було також переглянуто і вартість послуг, що мотивується зростаючою інфляцією, різким підняттям цін на паливно-мастильні матеріали, запчастини тощо. Цими заходами прагнемо підвищити рівень рентабельності підприємства, що в перспективі принесе користь для всієї громади.

Якщо буде прийнято нові тарифи, це означатиме 35-відсоткове зростання вартості вивезення твердих побутових відходів.

ТОВ „Берег Вертікал” щороку сплачує до бюджетів усіх рівнів близько 710 000 гривень обов’язкових податків і платежів. А оскільки віднедавна товариство експлуатує ще й 5 парковок на території міста, це означає додаткові 12000 грн. до казни. Однак ускладнює фінансовий стан підприємства те, що станом на 1 січня ц. р. (відлік розпочато із 2008-го р.) заборгованість населення перевищила 100 тис. грн.

Заради того, аби отримати належні кошти, ми вимушені вживати досить таки непопулярні заходи: торік до суду було передано позови проти 145 осіб, і в кожному випадку їх зобов’язано погасити заборгованість. За винятком цих випадків, 97–98 відсотків наших клієнтів вчасно розраховується за надані послуги.

Звісно, ми сповна усвідомлюємо, що переважна частина населення має фінансову скруту, тож стараємося толерантно ставитися до боржників. Водночас закликаємо їх не вважати вивезення твердих побутових відходів другорядною справою…

– А як дбаєте про вдосконалення, осучаснення діяльності очолюваного вами підприємства?

– У результаті співпраці районної та міської рад, при Яношівській сільраді створено комунальне підприємство, яке за допомогою наших угорських партнерів і ТОВ „Берег Вертікал” подало до ЄС заявку на участь у гранті на будівництво сучасного заводу зі збору, утилізації й переробки твердих побутових відходів, розгляд якої відбудеться невдовзі. У разі прийняття позитивного рішення матимемо нове сміттєпереробне підприємство, потужності якого цілком задовільнятимуть потреби всього регіону – як міста, так і району в цілому.

Також маємо плани і щодо розширення машинно-технічного парку. Наявну техніку плануємо реалізувати менш потужним підприємствам, а за сприяння угорських партнерів хочемо осучаснити свої технічні можливості. До речі, при формуванні нового автопарку дотримуватимемося принципів селективного (роздільного) збору сміття. Звісно, велику увагу приділяємо і вихованню молоді. Спільно з угорськими партнерами, проводячи різні заходи, прагнемо популяризувати переваги цього методу, адже захист довкілля – це пріоритет у нашій роботі. Зокрема, у квітні в центрі міста та в кількох школах району діяла виставка “З відходів – кінцевий продукт”.

– Хто, на вашу думку, є найбільшим конкурентом для вашого підприємства?

– Безсумнівно, це діюче із залученням австрійських інвестицій товариство AVE. З огляду на те, що за межами України обидва підприємства ось уже багато років поспіль добре „прижилися” одне з одним, вважаю, що за належної взаємної поваги вони і в нашому регіоні мають усі права на існування. Більше того, робляться певні кроки для налагодження співробітництва.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також